Az ígért több ezer fegyveres helyett Szíriában eddig csak 60 újoncot képez ki az Egyesült Államok az Iszlám Állam elleni harcra. Ash Carter védelmi miniszter az amerikai törvényhozóknak tartott beszámolójában ezt azzal indokolta, hogy a rendkívül szigorú biztonsági átvilágításon csak ennyi fegyverest tudtak átengedni. Elemzők szerint ennek az is az oka, hogy a térségben már szinte csak dzsihádisták maradtak: aki mérsékelt volt, radikalizálódott, vagy már halott.

Az amerikai védelmi miniszter kedden tartott tájékoztatót a fegyveres szolgálatok bizottsága előtt, az amerikai szenátusban. Ash Carter itt közölte, hogy a hétezer önkéntes szíriai kevesebb, mint egy százaléka felelt meg az átvilágítás feltételeinek.

„Július 3-ával körülbelül 60 harcos kiképzését kezdtük meg” – mondta a védelmi miniszter.

„Ahogy elnézem önöket, ugyanazt olvasom le az arcukról, amit én is gondolok: ez szörnyen kevés” – számolt be a fiaskógyanús projektről Carter.

A kongresszus tavaly decemberben hagyott jóvá 500 millió dollárt erre a programra. Az amerikai terv szerint 2017 végére „mérsékelt” szíriai lázadókból egy 15 ezer fős haderőt állítanának fel. A fegyvereseket Törökországban, Jordániában, Szaúd-Arábiában és Katarban képeznék ki hozzá. A Pentagon tisztviselői azt remélték, hogy már 2015 végére sikerül kiképezni háromezer fegyverest, majd a hadra fogható erő 2016 májusára – a tervek szerint – 5400 főre emelkedne. Ebben az ütemben azonban még egy zászlóaljnyi katonát sem tudnak kiképezni, nem beszélve a többezer fős gyalogságról.

Lassú lesz

„Ez nem lesz gyors” – közölte Barack Obama amerikai elnök az Iszlám Állam elleni stratégiáról kedden. Kijelentése egy nappal az után hangzott el, hogy az elnök a Pentagonba látogatott, ahol arról beszélt, hogy az Egyesült Államok kész hosszan tartó küzdelmet folytatni a dzsihádista terrorszervezet ellen.

„Ez egy hosszan tartó hadjárat. Az Iszlám Állam ügyesen alkalmazkodik. Szíriában és Irakban sok helyen – a városi területeken is – elvegyül az ártatlan polgári lakosság között. Időbe fog telni, hogy felszámoljuk őket. Ez a helyi szárazföldi erők feladata lesz, a mi koalíciónk pedig kiképzést és légi támogatást nyújt nekik” – mondta Obama egy sajtótájékoztatón.

Úgy tűnik azonban, hogy nem lesz könnyű létrehozni az amerikaiak által emlegetett „helyi szárazföldi erőket”, amit csak megerősíteni tudott Martin Dempsey tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke is.

Carter a szenátoroknak elmondta:

kevés szíriai önkéntes felelt meg a fizikai vizsgálatokat, és aki meg is felelt, a háttérellenőrzéseket is tartalmazó szigorú átvilágítási eljárás közben bukott meg.

Az amerikai védelmi miniszter elmondta: a toborzás és ellenőrzés magában foglal egy „kémelhárító szűrést is” annak megállapítására, hogy az újoncok „megfelelnek-e az amerikai törvények által előírt normáknak”.

„Megvizsgáljuk, hogy nem jelentenek-e fenyegetést a kiképzőikre. De azt is átnézzük, hogy korábban nem vettek-e részt atrocitásokban” – fogalmazott.

A másik nagy kérdés az amerikaiak számára az, hogy a szíriai önkéntesek vajon nem akarnak-e jobban harcolni Basár el-Asszad és a kormányerők ellen, mint az Iszlám Állam terrorszervezettel szemben. Washington ugyanis ragaszkodik az „először az Iszlám Állam ellen” stratégiához.

Az Egyesült Államok attól tart, hogy ha Asszadot megdöntik ahelyett, hogy lecserélnék a politikai garnitúrát, Szíria is káoszba csúszik, valami olyan politikai zűrzavarba, mint ami most van Líbiában.

„Elmondjuk nekik, hogy mi azért fegyverezzük fel és képezzük ki őket, hogy elsősorban az Iszlám Állam és nem Asszad rendszere ellen harcoljanak. Ez a prioritás” – tájékoztatta Carter az amerikai szenátorokat.

Ez a sorrend azért is fontos, mert Obama elnök keddi felszólalásában közölte: az Egyesült Államok szerint a damaszkuszi rendszerváltás előfeltétele az Iszlám Állam feletti győzelem.

„Szíriában a polgárháború csak akkor tud végetérni, oly módon, hogy a szíriai emberek egyesülhessenek az Iszlám Állam ellen, ha átfogó politikai átmenetre kerül sor, egy Basár el-Asszad nélküli kormánnyal, egy olyan hatalommal, amely a szíriaiakat szolgálja” – fogalmazott Obama.

Obama a sajtótájékoztatón bakizott egy vicceset, mégpedig akkor, amikor arról beszélt, hogy az Egyesült Államok képzi ki az Iszlám Állam fegyvereseit.

A sajtótájékoztató leiratában ezt utólag úgy korrigálta a Fehér Ház, hogy Obama az iraki erőkről beszélt (pedig valójában Szíriáról volt szó – a szerk.)

Nem meglepő, hogy Washingtonnak nagyon nagy nehézséget okoz, hogy mérsékelt önkénteseket találjon a helyi szárazföldi erők számára, hiszen szinte csak dzsihádisták vannak a térségben – mondta Ivan Eland védelmi elemző az orosz RT-nek. Véleménye szerint az évek óta tartó háború során a mérsékelteket „kiirtották”, vagy legalábbis számuk jelentősen csökkent, a lázadó erők pedig szép lassan radikalizálódtak.

Zavaró önámítás

Ez tehát az igazi probléma: a barátságos és hatékony szárazföldi erő hiánya – fogalmazott Eland, mivel szerint csupán légi csapásokkal, helyszínen állomásozó csapatok nélkül reménytelen harcolni az Iszlám Állam ellen.

John McCain arizonai republikánus szenátor Obamát a Pentagonban tartott beszédét követően azzal vádolta, hogy az amerikai elnök „zavaró mértékű önámítást” folytat.

„Az elnök által mondott úgynevezett haladás nem azt mutatja, hogy a siker útján járunk” – bírálta az elnököt a republikánus szenátor.

Forrás: atv.hu / RT

Obama "bakija" itt nézhető meg: Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 963 005 megtekintés

Videó: 49 106 939 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7059740

Jelenleg az oldalon

9
Online

Interreg CE1013 REFREsh