Az Egyesült Államok arra kérte Vietnamot, hogy ne engedélyezze az orosz bombázóknak, hogy légi támaszpontjai segítségével hosszabbítsák meg hatótávolságukat, mert az utóbbi időben az orosz légierő az ázsiai-csendes-óceáni térségben is provokatív repüléseket hajtott végre.

Vincent Brooks tábornok, a csendes-óceáni amerikai szárazföldi erők parancsnoka egy interjúban azt mondta, hogy orosz harci gépek provokatív repüléseket hajtottak végre a térségben, egyebek mellett a jelentős amerikai légi bázisnak helyet adó Guam szigeténél. A gépeket Vietnam déli részén, a vietnami háború alatt az amerikai fegyveres erők által létrehozott Cam Ranh-öbölbeli támaszpont segítségével tankolták fel, egyébként nem lettek volna képesek elrepülni Guamig. Az amerikai külügyminisztérium egy név nélkül nyilatkozó tisztviselője azt mondta a Reutersnek, hogy Washington megkérte Vietnamot az újratöltés engedélyezésének visszavonására.

Brooks arról nem közölt részleteket, hogy mikor és hány alkalommal került sor provokatív akciókra, illetve azokban hány gép vett részt. Azt viszont elárulta, hogy a repülések az Ukrajnához tartozó Krím félsziget tavaly márciusi orosz megszállása után történtek.

Az orosz védelmi minisztérium egy januári közleményében azt írta, hogy Il-78-as orosz légi utántöltő gépek használták a Cam Ranh támaszpontot, hogy újra tudják tölteni az atomfegyverek hordozására is képes TU-95-ös stratégiai bombázókat. Erről a vietnami állami média is beszámolt.

Orosz bombázók az utóbbi időben számos európai NATO-tagország légterének közvetlen közelében hajtottak végre repüléseket, egyebek mellett Nagy-Britannia, Portugália, Norvégia és a balti államok légterét is megközelítették. A NATO-tagállamok tavaly több mint száz alkalommal "fogták el" az orosz gépeket, ami a háromszorosa a 2013-as adatnak.

A vietnami eset egyben a kelet-ázsiai térség összetett biztonsági érdekviszonyaira is rávilágít - írta a Reuters. Vietnam ugyanis az utóbbi időben a vele szigetvitában álló Kína fenyegetésétől tartva - és annak ellensúlyozására törekedve - egyre jobb kapcsolatokat ápol az Egyesült Államokkal. Egyúttal azonban a nemzetközi színtéren gyakran a Pekinggel szövetkező, Washingtonnal feszült viszonyban lévő Moszkvától szerez be haditechnikát védelme szavatolására, miután Amerikában továbbra is fegyverembargó van érvényben a Kínához hasonlóan kommunista egypártrendszerű Vietnammal szemben.

Forrás: atv.hu / MTI Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 856 927 megtekintés

Videó: 49 038 344 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7048962

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh