A közelmúltban újult meg a sikondai Bányászati Utókezelő és Éjjeli Szanatórium épületegyüttese. A projektzáró eseményhez kapcsolódva, Kovács Pál államtitkár jelenlétében avatták fel a szanatórium kertjében Komló legújabb bányász emlékhelyét.

A Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület kezdeményezésére, a komlói szénbányászat kezdete 200. évfordulójának tiszteletére avattak emlékhelyet Sikondán.

Rövid egyeztetést követően a szakemberek bevonásával – a szanatórium előtti sétányon – egy hét alatt válhatott kézzelfoghatóvá az ölet. A kivitelezésében a Komlói Fűtőerőmű Zrt., Gábor Rezső vállalkozó és a márványtáblát elkészítő Meggyesi László vállalt főszerepet.

Szarka Elemér, az egyesület elnöke az esemény kapcsán elmondta, hogy egyesületük kiemelten fontosnak tartotta, hogy a komlói bányászat 200. évfordulóját méltóképpen megörökítse. Úgy véli, az emléket őrizni kell, hiszen a bányászati munkakultúra egy kis településből várost hozott létre. Megmutatta, hogy a komlói ember a tehetségével, ha van rá lehetősége, akkor alkotni is tud.

A csille alatt elhelyezett márványtáblán az emlékhely kialakításában elöljáró négy közreműködő szervezet neve olvasható: Komló Város Önkormányzata, a Bánya-, Energia-, Ipari Dolgozók Szakszervezete Bányász Kultúráért Alapítvány, a Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület és Bányászati Utókezelő és Éjjeli Szanatórium.

Forrás: komlo.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 806 648 megtekintés

Videó: 47 969 745 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887679

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh