Milyen hatása lehet az Irán elleni szankciók enyhítésének az olajpiacra? Erről fog folyni a tanácskozás Oroszországban, ugyanakkor egyes vélemények szerint jelentős változást nem fog eredményezni a piacokon az iráni olaj nagy számban való megjelenése.

Orosz tisztségviselők és az OPEC (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete) főtitkára, Abdullah al-Badri július 30-án, Moszkvában ülnek tárgyalóasztalhoz, hogy megvitassák az iráni nukleáris tárgyalások sikerének az olajpiacra tett hatásait, írja a Reuters.

Az iráni nyersolaj világpiacra való beáramlásának lehetősége letörte az olajárakat, amelyek tavaly június óta körülbelül felére csökkentek, a 115 dollár/hordó szintről.

"Teljes egészében megvitatjuk az olaj- és a gázpiacon zajló eseményeket, számításba véve az Irán elleni szankciók enyhítésének hatásait", mondta Alexander Novak orosz energiaügyi miniszter. Hozzátette, nem vár jelentősebb változást a piacon, mivel "az árakat a palaolaj kitermelési költségei fogják meghatározni."

Irán és a nagyhatalmak kedden kötötték meg a végső megállapodást az iráni nukleáris programmal kapcsolatban, amely lehetővé teszi a perzsa állam számára, hogy a szankciók fokozatos megszüntetése révén kitörjön az évtizedes elszigeteltségből. Irán rendelkezik a világ negyedik legnagyobb kőolajtartalékával.

Ugyanakkor egyelőre bizonytalan, hogy az Iszlám Köztársaság mikor kezdheti meg olaja nagyobb százalékának exportálását. Az Iráni Nemzeti Olajvállalat készen áll növelni a kitermelést az összes olajmezőn még ebben az évben, és akár a négy millió hordó/nap kitermelést is képes elérni, mondta egy magas rangú iráni tisztségviselő.

Oroszország, a világ egyik legnagyobb olajtermelője, illetve az OPEC között számos megbeszélés folyt az elmúlt hónapokban, ugyanakkor nem egyeztek meg semmilyen koordinált akcióban, amely megállíthatná az olajárak esését.

A múlt hónapban Ali al-Naimi szaúdi olajminiszter Oroszországba utazott, ahol Alexander Novak energiaügyi miniszterrel tárgyalt. A felek kijelentették, hogy az olajtermelés szándékos lassítása szükségtelen, miután a piac maga szabályozza az árakat.

Szaúd-Arábia továbbá abból a célból is, hogy megnehezítse riválisai helyzetét, - köztük az Egyesült Államokét is - vonakodik a piaci árak növekedését célzó kitermeléscsökkentést végrehajtani.

Forrás: kitekinto.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 650 547 megtekintés

Videó: 48 851 971 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7014828

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh