Hatalmas rejtett óceánra bukkantak véletlenül kínai tudósok az ország északnyugati részén, Hszincsiangban. Ez a Föld egyik legszárazabb vidéke.

A sivatagos Tarim medence alatt elterülő vízkészlet tízszer nagyobb lehet az amerikai Nagy Tavak készleténél – írja a South China Morning Post. A tudósok szerint a hegyekből a medencébe lefolyó olvadt hó hozta létre. “Ez félelmetes mennyiségű víz... soha az emberek nem is álmodtak arról, hogy ekkora vízkészlet lehet a homok alatt” – mondja Li Yan professzor, a kínai tudományos akadémia munkatársa.

A medence alatt egyébként gazdag olajmezők fekszenek, és ezek kiaknázásához sok vízre van szükség. Mint a nagy felfedezések esetében oly gyakran előfordul, ez a mostani is a véletlen műve volt. A kínai tudósok olyan helyeket kerestek, ahol széndioxidot, például elsüllyedt erdőket rejt a föld mélye.

A professzor azt mondja, lehet, hogy felül kell vizsgálni a sivatag fogalmát. Hasonló óceánok létezhetnek más nagy homoktengerek alatt is. Tarim, ahol a mostanit találták, a maga 900 ezer négyzetkilométerével a világ legnagyobb kontinentális medencéje, a legnagyobb kínai sivatag, a Taklamakan otthona.

Forrás: globoport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 686 523 megtekintés

Videó: 48 898 719 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7022492

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh