A szíriai és a jemeni válságról, az iráni nukleáris programról kötött megállapodás nyomán kialakult helyzetről, valamint egymilliárd dolláros fegyverüzlet véglegesítéséről tárgyalt pénteken Washingtonban Barack Obama amerikai elnök és Szalmán szaúdi király.

A Fehér Ház Ovális irodájában tartott megbeszélést megelőzően Obama kijelentette, hogy Egyesült Államok és Szaúd-Arábia egyaránt aggódik a jemeni helyzet miatt. Egyetértenek abban, hogy az országban helyre kell állítani a működő kormányzást, amely nem lehet kirekesztő, és képesnek kell lennie a humanitárius helyzet enyhítésére.

Washingtont és Rijádot a szíriai válság is aggasztja, ezért a konfliktus lezárását jelentő politikai átmenet eléréséről is tárgyaltak - közölte Barack Obama. Azt mondta, hogy a két ország "rendkívül szoros" együttműködést folytat majd egymással ebben a kérdésben.

Szalmán király, aki januári trónra lépése után először jár az Egyesült Államokban, mélynek, erősnek és kölcsönösen előnyösnek nevezte a két ország kapcsolatát gazdasági, politikai és katonai értelemben egyaránt. Fontosnak mondta, hogy a gazdasági felvirágzás érdekében stabilitás alakuljon ki a közel-keleti térségben.

Szaúd-Arábia óvatos támogatásáról biztosította az iráni nukleáris program korlátozásáról megkötött egyezményt, miután Washington pótlólagos katonai és biztonsági támogatást ígért Rijádnak, amely attól tart, hogy Teherán megerősödik a szankciók feloldását követően.

A The New York Times pénteki száma szerint a washingtoni csúcstalálkozón az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia vezetői egy egymilliárd dollár értékű fegyverüzlet részleteit véglegesítik.

A lap szerint az ügylet keretében - amelyet még a kongresszusnak is jóvá kell hagynia - az amerikaiak ezúttal nem adnak el harci repülőgépeket szaúdiaknak. A legnagyobb tételt az F-15-ösökre felszerelhető rakéták jelentik. A The New York Times megjegyezte, hogy a közel-keleti országok közül az Egyesült Államok egyedül Izraelnek fog F-35-ösöket értékesíteni.

Sajtóértesülések szerint egyébként Washington többet vár Rijádtól a Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen harcoló felkelők támogatásában. Abban mindkét fél egyetért, hogy a szíriai válság megoldása érdekében Aszadnak távoznia kell a hatalomból.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 880 679 megtekintés

Videó: 49 059 119 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7053802

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh