Az Egyesült Államok folyamatosan veszít a gabonapiacon a konkurenseivel szemben – írja a Rusvesna. Nem a kőolaj az egyetlen termék, aminek a piacárt nemzetközi küzdelem folyik. Az Egyesült Államok és Oroszország a gabonapiac két legnagyobb exportőrei akik összecsaptak a vásárlók kegyeiért.

A gyenge rubel és a fuvardíjak csökkenésének köszönhetően az orosz gabona 16 százalékkal olcsóbb, mint az amerikai konkurenseké. Az USA uralma a gabonapiacon húsz éve folyamatosan csökken. A vevők inkább a Fekete-tengeri régióban termesztett gabonát részesítik előnyben, amely minőséggel és jó árral kelti fel magára a figyelmet. A kőolaj krízis és a rubel tavalyi 45 százalékos esése megnövelte az orosz gabona konkurenciaképességét. A két legnagyobb importőrnek számító Nigéria és Mexikó egyre több orosz gabonát vesz. Nigéria az egyik legnagyobb amerikai gabona importőre, amely öt év alatt majdnem a felére csökkentette az amerikai import gabonát. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának adatai szerint két évvel ezelőtt az Oroszországból és Ukrajnából származó gabona az import mindössze egy százalékát tette ki, jelenleg pedig 17 százalékot, és Mexikó is folyamatosan kevesebbet vesz, amely Japán után a második legnagyobb amerikai gabona importőr.

Oroszország távolsága ellenére a szállítási költségek nem mutatkoznak a gabona árán. A Baltic Dry Index adatai szerint az oroszországi gabonaszállítási költségek 22 százalékkal csökkentek, és ez a tendencia a jövőben is megmarad. Egyiptom szintén Afrika egyik legnagyobb gabonaimportőrei közé tartozik. Tavaly az amerikai gabona importját 90 százalékról hét százalékra csökkentette. Most már Oroszország látja el Egyiptom gabonaimportjának 25 százalékát.

Forrás: oroszhirek.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 868 892 megtekintés

Videó: 49 050 332 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7052439

Jelenleg az oldalon

9
Online

Interreg CE1013 REFREsh