Az élhetetlen jordániai menekülttábori körülmények miatt többen visszatértek a polgárháború sújtotta Szíriába. Egyelőre nem tudni, megpróbálnak-e eljutni Törökországba, vagy mégis Szíriában maradnak.

Egyre több szíriai menekült tér vissza polgárháború sújtotta hazájába a jordániai Zaatari menekülttáborból az ottani rossz körülmények miatt. Az öt éve tartó szíriai polgárháború elől mintegy 4 millióan menekültek külföldre. Legtöbben a szomszédos Törökországban, Libanonban és Jordániában találtak menedéket. Többségük városokban vagy azok közelében él, de legálisan nem dolgozhatnak, így megélhetésük alapvetően a nemzetközi támogatástól és különféle alkalmi munkáktól függ. Az utóbbi időben az alulfinanszírozott nemzetközi szervezetektől érkező támogatások erősen megcsappantak, különösen az ENSZ Világélelmezési Programja támogatásának csökkenése járt katasztrofális következményekkel.

A polgárháború dúlta országba visszatérők egyre nagyobb száma és az Európába irányuló növekvő illegális bevándorlás egyaránt jelei annak, hogy a régión belüli befogadó államokban a menekültek életkörülményei elviselhetetlenné váltak – mondják menekültek és a segélyszervezetek dolgozói egyaránt. Utóbbiak tudva a menekültek mindennapi megélhetési nehézségeiről figyelmeztetik a menekülttáborokat elhagyókat, hogy mindkét útvonal, az Európába és hazájukba vezető egyaránt kockázatos.

Jordániába naponta 30-75 fő érkezik a zaatari menekülttábor igazgatójának adatai szerint. A viszonylag alacsony számok részben Jordánia befogadási eljárásával magyarázhatóak. Több, a közelmúltban érkezett menekült mondta, hogy három hónapot kellett várniuk több ezer sorstársukkal a jordániai határ mentén egy távoli sivatagos területen, mielőtt beengedték volna őket. A menekültek ezután kénytelenek szembesülni azzal, hogy mindennapi megélhetésük nem biztosított; önmaguk nem vállalhatnak munkát és a kieső támogatások miatt sokan választják a visszautat.

Jordániát az ENSZ adatai szerint júliusban közel 2 ezer, míg augusztusban már 3800 menekült hagyta el, hogy visszatérhessen Szíriába. Eltérő a helyzet Törökországban, ahonnan ugyan mintegy 94 ezer szíriai menekült tért vissza az előző évben, közel felük a 2015 elején az Iszlám Állam dzsihádista szervezettől visszafoglalt Kobani városába, de az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint az országba menekült több mint 2 millió szíriai többsége várhatóan ott is marad a libanoninál és a jordániainál jobb életkörülmények miatt. Libanonban a regisztrált menekültek száma január óta 140 ezer fővel 1 millió 78 ezerre esett vissza az ENSZ forrásai szerint. Hivatalos adatok azonban nincsenek arra nézve, hogy ők merre indultak tovább, Bejrútban maradt megkérdezett menekültek azonban úgy tudják, hogy többségük Európa felé indult, Szíriába visszatértekről nem tudnak.

Január és augusztus között több mint 175 000 szíriai menekült választotta a tengeri útvonalat Törökországból Görögországba, míg közel 7 ezren Észak-Afrikából Olaszországba keltek át ugyancsak a tengeren a Nemzetközi Migrációs Szervezet adatai szerint. Összesen mintegy 534 ezer migráns érte el Európát tengeri úton ez alatt az időszak alatt.

A Jordániából Szíriába visszatérők indoka a honvágy mellett elsősorban az, hogy a támogatások drasztikus csökkentése miatt többen nem tudják tovább eltartani magukat, mélyszegénységben kénytelenek élni, s az embercsempészeket sem tudják kifizetni, hogy eljuthassanak Európába. Az UNHCR aggódva figyeli a visszatérők növekvő számát. “A menekültek, köztük több nő és gyermek, visszatérése a háború dúlta Szíriába a nemzetközi menekültvédelmi rendszer kudarcát mutatja” – fogalmazott Andrew Harper, a UNHCR jordániai vezetője. A segélyszervezetek dolgozói több szomorú hírt is kaptak már a visszatértektől. Egy család elhagyta a zaatari menekülttábort, és hazatért a szíriai Daara tartomány egy falujába. A falut hat hónapja nem érte bombatámadás, de pár nappal azután, hogy a család megérkezett, újra bombázták a települést, s a támadás során a hazatért család minden tagja megsérült.

Forrás: globoport.hu / MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 807 815 megtekintés

Videó: 47 971 439 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887833

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh