Peking szemrebbenés nélkül hamisította meg friss GDP-adatát. Meg akar felelni annak a szűk-látókörű nyugati elvárásnak, amely permanens növekedést szeretne látni a világban. Másrészt pedig fenntartja a kínai tündérmese illúzióját is - kár, hogy az már véget ért.

Szeptember 30-án jelentettük, hogy „központilag hamisított makro-adataival Kína legfeljebb már csak pár gyanútlan befektetőt tud megtéveszteni”. Nem akármilyen vád ez a Föld második legnagyobb gazdaságának kormányzatáról, hiszen ha ez igaz, akkor a világgazdaság is egészen más állapotban van, mint azt sokan velünk elhitetni igyekeznek.

Ellentmondó üzenetek Pekingből

Nos, október 19-én a nyugati politikusok és a szélesebb befektetői közösség megnyugtatására Peking éves alapon 6,9 százalékos GDP növekedést jelentett. Múlt pénteken aztán maga Hszi elnök kommentálta az örömteli hírt, kijelentve, hogy a „növekedés még mindig egy elfogadható tartományban van”.

De ha minden rendben, akkor miért kellett aznap a kínai jegybanknak (PBoC) tovább vágnia a kamatlábakat? Az 1 éves irányadó kamatlábakat 2014 novembere óta a PBoC már hatodszor csökkentette, ez alatt az időszak alatt 5,6 százalékról 4,35 százalékra. Idén augusztus óta pedig a kínai valutát eddig már 2,8 százalékkal értékelte le.

Adóssággal felfújt buborék

Valóban, míg 2008 végén Kína a fejlődő világ adósságának 6 százalékát birtokolta, ez 2015-re 28 százalékra ugrott, mivel a kínai bankok és vállalatok évi 47 százalékkal növelték hitelfelvételüket. Tavaly egy hivatalos kormányzati jelentés elképesztő adatokkal szolgált a buborék-gazdaság pazarlásairól.

Eszerint 2009 óta 6,8 ezermilliárd dollár „hatékonytalan befektetés” történt Kínában, beleértve felesleges acélkohókat, szellemvárosokat és üres stadionokat (nocsak, ott is olyanok vannak?!), annak érdekében, hogy tompítsák a pénzügyi krízis hatásait. A 2013-ban beindított, illetve befejezett összes állami beruházásnak pedig 47 százaléka fuccsolt be eddig.

Amely már kipukkant

Nos, akkor hogy is állunk ezzel a 6,9 százalékos növekedéssel, amely állítólag mindenkit megnyugtat?! Miért is zuhant például Kína devizatartaléka az elmúlt egy évben?

Hát például azért, mert a kínai gazdaság szereplői pontosan érzékelik, hogy a gazdaság milyen ütemben zsugorodik és masszív tőkemenekülésbe fogtak.Nézzük csak meg a legfrissebb adatokat közelebbről:

- kínai import: -20,4 százalék (szeptember, év/év, dollárban)

- kínai export: -3,7 százalék (szeptember, év/év, dollárban)

- Kína behozatala Ausztráliából: -20,4 százalék (szeptember, év/év, dollárban)

- kínai széntermelés volumene: -4,8 százalék (augusztus, év/év)

- kínai vasúti teherszállítás volumene: -17,3 százalék (augusztus, év/év)

Nos, ezek után a tisztelt olvasó ítéletére bízzuk, hogy valóban így néznek-e ki egy 6,9 százalékkal növekvő gazdaság részadatai.

Forrás: privatbankar.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 083 631 megtekintés

Videó: 48 313 982 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922698

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh