Irán megkezdte a nagyhatalmakkal nyáron kötött nukleáris megállapodás végrehajtását – közölte hétfőn az iszlám köztársaság alelnöke.

Teherán egyebek között a centrifugák számának csökkentését kezdte meg az erőművekben, köztük az urándúsításra képes natanzi létesítményben – mondta el a Kyodo japán hírügynökségnek Tokióban adott interjújában Ali Akhbar Szálehi alelnök, aki az iráni atomenergia-ügyi szervezet vezetője is egyben.

Irán tokiói nagykövetének rezidenciáján nyilatkozva Szálehi megjegyezte, hogy most először közölnek részleteket a megállapodás végrehajtásáról. Hozzátette, hogy az egyezmény egészének átültetése még eltart egy ideig.

Irán és a hatok (Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország) július 14-én Bécsben kötötték meg a Teherán atomprogramjáról szóló egyezményt. A megállapodás célja annak szavatolása, hogy Irán nukleáris programja kizárólag békés célokat szolgál, amiért cserébe a nemzetközi közösség a perzsa állam elleni szankciók fokozatos feloldását vállalja. Teherán az atomalku értelmében korlátozza nukleáris tevékenységét, így egyebek között tíz éven belül a jelenlegi 19 ezerről nagyjából 6 ezerre csökkenti az urándúsításhoz használatos centrifugái számát.

Forrás: globoport.hu / MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 723 817 megtekintés

Videó: 48 933 974 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7028647

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh