A pilótát egy 12 órás művelet eredményeképpen sikerült megmenteniük az orosz különleges erőknek – közölték Moszkvában.

A tegnap lelőtt orosz vadászgép pilótáinak sorsáról különböző hírek láttak napvilágot. Hol az, hogy mindkettőjüket még a levegőben lelőtték, miután sikeresen katapultáltak, hol az, hogy egyiküket tényleg lelőtték, de a másikuk földet ért és fogságba esett, aztán jött hír arról is, hogy kivégezték, meg arról is, hogy keresik.

Most kiderült, hogy csak az utóbbi bizonyult igaznak, a pilótát épségben megtalálták, és az egyik szíriai orosz bázisra vitték. A társa és a mentésben résztvevő egyik tengerészgyalogos viszont tényleg meghalt. Azt még nem tudni, hogy mi történt a másik pilóta holttestével, akit akkor lőttek le, miközben ejtőernyővel kiugrott az égő gépből.

A törökök azt állítják: azért lőtték le a Szu-24-est, mert megsértette a légterüket. Putyin orosz elnök már tegnap azt mondta, hogy Szíria fölött érte találat a vadászbombázót, és ugyanerre a következtetésre jutottak Washingtonban is.

A feszültség nagy Moszkva és Ankara között, az ENSZ, az Európai Unió és az Egyesült Államok egyaránt nyugalomra int. Az oroszokat eltanácsolták attól, hogy az egyébként rendkívül népszerű Törökországba menjenek, az egyik legnagyobb utazási iroda, a Natali Tours fel is függesztette ottani útjait.

Oroszországban sokan és hangosan szankciókat követelnek Törökország ellen, és azt sürgetik, hogy töröljék az összes repülőjáratot az országba – jelentette a BBC.

Mit tudunk az életben maradt orosz pilótáról?

Konsztantyin Murahtin neve újabban nemcsak az orosz médiában tűnik fel számtalanszor, de ma még a Kreml honlapjára is kikerült. Ő a tegnap lelőtt Szu-24-es orosz bombázó életben maradt pilótája, akiről nagynénje mesélt a Komszomolszkaja Pravda bulvárlapnak.

Összesen két pilótája volt annak az orosz Szu-24-es bombázónak, amelyet a török-szír határnál lőttek le tegnap a törökök. Sorsukról különböző információk keringtek, mígnem kiderült: egyikük meghalt, másikuk viszont épségben van és már el is szállították az egyik szíriai orosz bázisra.

Ő Konsztantyin Murahtyin, akinek a kitüntetéséről szóló ukázt már alá is írta Vlagyimir Putyin. A Kreml honlapján megjelenő hír szerint a férfiasságért és önfeláldozásért járó érdemrendet fogja megkapni.

A család és Oroszország büszkeségéről nagynénje, Jelena Murahtyina elárulta, hogy 39 éves, és az ukrajnai Odessza környékén született. Élete nagy részét viszont eddig Cseljabinszkban élte, katonai iskoláit is ott végezte 1998-ban. Édesapja is katona volt és szintén légi szolgálatot teljesített. A tegnap lelőtt Szu-24-es navigátora csapatával a legjobb bombázó légierő címét nyerte el az Aviadarts 2014-es versenyen.

Az orosz kormány angol nyelvű hírportálja, a Russia Today újságírója ma már beszélgetett is Murahtyinnal, aki teljesen normálisan nézett ki. Az orvosok szerint tökéletesen egészséges.

Forrás: globoport.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 908 040 megtekintés

Videó: 49 076 879 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7056069

Jelenleg az oldalon

56
Online

Interreg CE1013 REFREsh