A nemzetközi jog szerint is háborús cselekménynek számít, hogy Törökország a szíriai légtérben lelőtte az orosz légierő gépét, emiatt a NATO támogatására sem feltétlen számíthat.

Alexander Mercouris londoni jogszakértő értékelése szerint a török légierő lépése a nemzetközi jog szerint háborús cselekménynek minősül, emiatt a nyugati országok is akként kell kezeljék. A történtek megítélése kapcsán a kérdés elsősorban az, hogy a nyugati országok tiszteletben tartják-e a nemzetközi jogot, mert az orosz légierő gépe legálisan folytatta tevékenységét Szíria területén, és az eddig nyilvánosságra hozott bizonyíték alapján nem Törökország, hanem Szíria légterében lőtték le.

“Ha a gép a szíriai légtérben tartózkodott, az esetben a történtek a nemzetközi jog szerint háborús cselekménynek minősülnek, mert Törökország behatolt a szíriai légtérbe, és Szíria területén lőtt le egy repülőgépet, ami a szíriai kormány jóváhagyásával folytatta tevékenységét.”

A jogi szakértő kifejtette, hogy Törökország reakciója szintén saját pozícióinak gyors javítását célozza, ami arra utal, hogy tudatában vannak a nemzetközi jog sértésének. Ankara behívatta az orosz nagykövetet, és rendkívüli NATO-találkozót kezdeményezett ahelyett, hogy közvetlen Moszkvával vették volna fel a kapcsolatot. Mercouris szerint mindez arra utal; a hivatalos nyilatkozatokkal ellentétben a török tisztviselők tudatában van annak, hogy a gépet nem a török, hanem a szíriai légtérben lőtték le, ezért a lehető leggyorsabban nemzetközi támogatást akarnak maguk mögött tudni.

A jogi szakértő véleménye szerint Törökország a NATO-országok támogatására csak a felszínes diplomácia szintjén számíthat, de a rituális jelentőségű támogatás ellenében, a színfalak mögött Törökország a NATO-országok részéről is figyelmeztetésekben részesülhet az egyre agresszívabb lépések miatt. Erdogan politikájával kapcsolatban számos országban aggodalmak merülhetnek fel, mert az általa okozott probléma a szíriai válság rendezését nehezíti. Ez a tényező több nyugati országot is arra ösztönözhet, hogy kényszerítő erőt alkalmazzon Törökországgal szemben.

Forrás: hidfo.ru Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 730 224 megtekintés

Videó: 48 938 005 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7029415

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh