Az orosz legfőbb ügyészség nemkívánatossá nyilvánította Soros György Nyílt Társadalom Intézetét és egy ahhoz kapcsolódó alapítványt – ezzel megtiltja, hogy orosz magánszemélyek és civil szervezetek csatlakozzanak a Soros által támogatott projektekhez.

A hétfőn megjelent közleményben az ügyészség a Nyílt Társadalom Intézetet és a Nyílt Társadalom Segítségnyújtás Alapítványt említette név szerint, mint az ország alkotmányos rendjének alapjait kikezdő, fokozott nemzetbiztonsági kockázatot jelentő fenyegetést. Az Igazságügyi Minisztérium a két említett szervezetet hozzáadja az Oroszországban nemkívánatos külföldi szervezetek listájához.

Az ügyészség júliusban indított vizsgálatot Soros György által támogatott alapítványokkal kapcsolatban, miután az orosz szenátorok elfogadták az úgynevezett “hazafias stop-listát”; az összesítésben akkor 12 csoport szerepelt, melyek oroszellenes tevékenysége fokozott figyelmet igényel a hatóságok részéről. A listán szerepel többek között a Demokráciáért Nemzeti Alapítvány, a Nemzetközi Republikánus Intézet, a Nemzeti Demokratikus Intézet, a McArthur Alapítvány és a Freedom House.

A Demokráciáért Nemzeti Alapítványt júliusban nyilvánította nemkívánatossá az igazságügyi minisztérium, miután a vizsgálatok során egyértelművé vált, hogy az amerikai civil szervezet több millió dollárt költött a választási eredmények hitelességének megkérdőjelezésére, és a honvédelem tekintélyének szándékos rombolására.

A nemkívánatos szervezetekkel kapcsolatos törvény idén júniusban lépett életbe, és arra kötelezi a legfelsőbb bíróságot, hogy a külügyminisztériummal együttműködve állítsa össze az Oroszországban is jelen lévő azon külföldi szervezetek listáját, melyek az alkotmányos rend alapjainak aláásására törekszenek. Ha egy szervezetet nemkívánatossá nyilvánítanak, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Oroszországban tárolt vagyonát befagyasztják, irodáit bezárják, és tiltottá teszik számára mindenféle kiadvány terjesztését. Amennyiben a szervezet tagjai az erre vonatkozó törvényt sértik, komoly pénzbírságra számíthatnak, ismétlődő jellegű törvénysértés esetében pedig több évi szabadságvesztés lehet a büntetésük.

Forrás: hidfo.ru Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 72 388 534 megtekintés

Videó: 45 460 861 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6384349

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh