Irak külügyminisztériuma behívatta a török nagykövetet, és követeli, hogy Törökország azonnal vonja ki csapatait az észak-iraki területekről.

Vasárnap Haider al-Abadi iraki kormányfő bejelentette; Bagdad fenntartja a jogot arra, hogy bármely eszközhöz folyamodjon a török haderő kivonulása érdekében, és az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordul, amennyiben a török katonák nem hagyják el Irakot 48 órán belül. A kormányfő hangsúlyozta, hogy Törökország az iraki kormány jóváhagyása nélkül küldött katonai alakulatokat Irak területére, ami az ország szuverenitásának sértését jelenti.

Törökország az utóbbi évek során számos olyan lépést tett, amely miatt a térségi országok a török imperializmus újjáéledésével kell számoljanak. 2012-ben Szíria lelőtte a török légierő egy F-4 Phantom vadászbombázó gépét. A törökök hivatalos állásfoglalása szerint a gép a Földközi-tenger felett végzett gyakorlórepülést, és egy radarrendszert tesztelt. Állításaik szerint a gép “ugyan rövid időre berepült a szír légtérbe, de már 15 perce távozott”, amikor lelőtték; Ankara akkor azzal vádolta Szíriát, hogy a gépet nemzetközi légtérben lőtte le. Alig két héttel ezelőtt pedig a görög védelmi minisztérium tisztviselői jelentették, hogy nyolc török vadászrepülőgép hatolt be az ország légterébe, és összesen 19 légtérsértést követtek el. Csak a 2014-es év folyamán a török légierő gépei összesen 1017 (ezertizenhét) alkalommal hatoltak be Görögország légterébe.

Februárban a török hadsereg több kilométer mélyen vonult be Szíria területére – több mint száz páncélozott járművel, valamint 100 különleges egységhez tartozó katonával hatoltak be az országba. A határsértést azzal indokolták, hogy kimenekítenek 40, az ottomán birodalom alapítójának sírját őrző török katonát, és a relikviákat más helyre mentik át. Mindezt arra hivatkozva tették, hogy a sír ne kerüljön az Iszlám Állam kezére – a terület azonban éppen az IÁ ellenőrzése alatt volt, és részükről a török csapatok semmiféle ellenállásba nem ütköztek, ami bizonyítékul szolgált a török állam és a terrorszervezet közti együttműködésre. Szíria kormánya akkor azzal vádolta Ankarát, hogy összejátszik a terroristákkal, és eszközként használja a terrorszervezetet saját érdekszférájának kiterjesztésére.

Júliusban a török hadsereg páncélosai újra behatoltak Szíria területére, és egy Törökországban történt merényletre hivatkozva kezdődött hadművelet a határon túl működő radikális csoportosulások ellen. Az Erdogan-rezsim akkor harckocsival lövetett egy észak-szíriai kurd falut.

Pénteken a Reuters hírügynökség török biztonságpolitikai forrásra hivatkozva adott hírt arról, hogy török katonai csapatok és páncéljárművek átlépték a török-iraki határt, és Ninive kormányzóság központjának, Moszul városának közvetlen körzetéig nyomultak előre. A török kormány szerint a kurd milícia fegyvereseit képzik ki a Moszul elleni támadásra (a város az IÁ ellenőrzése alatt áll). Bagdad azonban egyértelművé tette, hogy Törökország az iraki kormány jóváhagyása nélkül küldött fegyveres erőt az ország területére, amire Irak elleni agresszióként tekintenek.

Forrás: hidfo.ru Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 740 310 megtekintés

Videó: 48 947 071 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7030927

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh