Megállapodás született az első közösségi szintű kiberbiztonsági szabályozás elfogadásáról az Európai Parlament (EP) és az uniós tagállamok képviselői között - közölte Günther Oettinger, a digitális gazdaságért és társadalomért felelős EU-biztos.

Az új követelményrendszer központi eleme, hogy a kritikus infrastruktúrákat üzemeltető társaságoknak, például az energiacégeknek, a pénzügyi intézményeknek vagy a közlekedési és egészségügyi vállalatoknak szigorú biztonsági előírásoknak kell megfelelniük. Ezeknek a vállalatoknak gondoskodniuk kell majd arról, hogy rendszereik biztonságosak legyenek, illetve szankciók terhe mellett kötelező lesz jelentést tenniük a komolyabb biztonsági incidensekről.

Az előbbieken kívül azok a vállalatok is a szabályozás hatálya alá tartoznak majd, amelyek tevékenysége a társadalom és a gazdaság számára alapvető fontossággal bír, illetve azok az internetes szolgáltatásokat nyújtó vállalatok is ide sorolandók, amelyek fontos társadalmi hatású szolgáltatásokat kínálnak: például az online piacterek, a keresőoldalak, valamint a felhőszolgáltatásokat üzemeltető cégek is. A szabályozás nem vonatkozik a mikro-, illetve a kisvállalkozásokra, de az internetes közösségi oldalakra sem.

"Ez a megállapodás fontos lépés az európai kiberbiztonság fokozásában" - írta blogbejegyzésében Oettinger a hétfőn este, öt órán keresztül tartó tárgyalások után elfogadott egyezségről. Az EU-biztos hangsúlyozta, hogy az európai gazdaság évente euró-milliárdokat veszít a kiberbűnözés miatt. Andrus Ansip, az Európai Bizottság digitális egységes piacért felelős biztosa üdvözölte az egyezséget, és azon véleményének adott hangot, hogy az új szabályozás fontos szerepet fog játszani az internetes szolgáltatások iránti bizalom növelésében. "Az internet nem ismer határokat. Ezért van szükség EU-s szintű kiberbiztonsági megoldásokra. Ez a megegyezés fontos lépés ebben az irányban" - tette hozzá az illetékes.

A megállapodást még formálisan jóvá kell hagynia az Európai Parlament belső piaci és fogyasztóvédelmi bizottságának (IMCO) és az uniós tagállamoknak is.

Forrás: sg.hu / MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 067 089 megtekintés

Videó: 48 291 972 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919991

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh