Nem üzleti hitelt testesít meg az orosz nemzeti vagyonalap birtokában lévő 3 milliárd dollár ukrán kötvény - írja a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerdán este kiadott közleménye.

Az IMF igazgatóságának döntése szerint az Ukrajna által 2013. december 24-én 3 milliárd dollár névértékben kibocsátott és az orosz nemzeti vagyonalap (National Wealth Fund, NWF) birtokában lévő kötvény nem magánjellegű kereskedelmi, hanem kormányközi megállapodáson alapuló hitel.

A közlemény leszögezi: az NWF az orosz kormány megbízásából tartja birtokában a kötvényt, valamint a hitel folyósítása során is az orosz kormány képviseletében járt el.

Döntése indoklásában az IMF igazgatósága kiemeli, hogy az orosz kormány azért vette igénybe az NWF szolgálatait, mivel a költségvetésben nem volt erre a célra elkülönített alap, így nem állt módjában közvetlen hitelt nyújtani Ukrajnának. Mivel pedig az NWF alapszabálya nem engedte meg befektetésre nem ajánlott kategóriába tartozó kötvények vásárlását, azt kifejezetten az ukrán hitel lehetővé tétele érdekében kormányhatározattal kellett módosítani - írja a közlemény.

Az IMF igazgatóságának döntése szerint tehát a szóban forgó ukrán kötvény nem esik Ukrajna nemzetközi befektetőkkel kötött adósság-átalakítási megállapodásának a hatálya alá.

Vlagyimir Putyin orosz elnök november közepén jelentette be, hogy abban az esetben, ha az Egyesült Államok, az Európai Unió vagy nemzetközi pénzintézetek garanciát vállalnak az ukrán törlesztésre, Oroszország lehetővé teszi a tartozás egyenlő részletekben történő kifizetését három év alatt.

Az IMF korábban a törlesztés egy éves elhalasztására tett javaslatot.

Ukrajna viszont számos alkalommal jelezte, hogy nem hajlandó visszafizetni az Oroszországgal szemben fennálló adósságot, ha azt nem vonják be a magánhitelezőkkel létrejött adósságcsökkentési megállapodás hatálya alá.

Az orosz elnök szóvivője december elején figyelmeztette Kijevet: Oroszország fizetésképtelenné nyilvánítja Ukrajnát, ha az nem rendezi időben a vele szemben fennálló adósságát.

Az IMF jelenlegi szabályai tiltják hitelek folyósítását olyan országoknak, amelyek nem törlesztik lejáró kötvényadósságukat.

Az IMF tehát saját szabályai szerint nem folytathatja majd az ukrán mentőcsomag folyósítását, ha Ukrajna nem törleszti Oroszországgal szemben fennálló adósságát és ezzel együtt veszélybe kerülnek az IMF programjához kötött más nyugati finanszírozási programok is.

A valutaalap igazgatótanácsa márciusban hagyta jóvá az Ukrajnának szánt új, 17,5 milliárd dolláros, négyéves futamidejű hitelkeret-programot. A stabilizációs programok, strukturális reformok támogatására szolgáló - közép- és hosszú távú - hitelkeretet biztosító kibővített megállapodással (Extended Fund Facility, EFF) a tavaly kötött készenléti hitel-megállapodást váltották fel.

A szóban forgó kétéves lejáratú ukrán kötvény kuponja, évenként fizetendő kamata öt százalék. Ukrajna eddig mindig időben rendezte féléves kamatfizetési kötelezettségét, tavaly december végén 75,5 millió dollárt utalt át, miután az első fizetési határidőre 73,33 millió dollárt teljesített június 20-án. Az idén június 22-én 75 millió dollárt utalt át Ukrajna, az utolsó kamattartozását pedig decemberben kell rendeznie, amikor a 3 milliárd dolláros tőketartozást is vissza kell fizetnie.

Október végén Ukrajna devizatartaléka 12,962 milliárd dollár volt, 188 millió dollárral több az egy hónappal korábbinál.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 704 690 megtekintés

Videó: 48 917 942 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7025443

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh