Egy nappal Szaúd-Arábia után hétfőn a vele szövetséges Bahrein és Szudán is megszakította, az Egyesült Arab Emírségek pedig korlátozza diplomáciai kapcsolatait Iránnal.

„Válaszul a Szaúd-Arábia teheráni nagykövetsége és meshedi konzulátusa ellen elkövetett barbár támadásokra (…) a szudáni kormány bejelenti, hogy azonnali hatállyal megszakítja diplomáciai kapcsolatait az Iráni Iszlám Köztársasággal” – olvasható a külügyminisztérium hétfői közleményében. Az al-Ekhbariya szaúdi tévécsatorna azt közölte, hogy Szudán a nap folyamán kiutasította az iráni nagykövetet.

A bahreini lépésről nem sokkal korábban Isza al-Hamadi, a médiaügyekért felelős bahreini miniszter számolt be. „Bahrein úgy döntött, hogy megszakítja diplomáciai kapcsolatait az Iráni Iszlám Köztársasággal és felhívja a diplomáciai képviselet személyzetét, hogy hagyják el a királyság területét 48 órán belül” – hangzott el a BNA állami hírügynökségtől. A bahreini szunnita királyság szerint a négy éve belpolitikai viszályt okozó, több politikai szabadságot követelő bahreini síitákat Irán támogatja.

Tavaly októberben Bahrein hazahívta iráni nagykövetét, és utasította az iráni nagykövetség ügyvivőjét a királyság 72 órán belüli elhagyására az ország belügyeibe való „folyamatos iráni beavatkozás” miatt. A bahreini külügyminisztérium akkori közleménye szerint az „iráni beavatkozás” alatt azt értik, hogy Teherán támogatja a terrorizmust az országban, félrevezető médiakampányaival erőszakra uszít, és mások mellett fegyverekkel, robbanószerekkel és kiképzéssel támogatja a királyságban tevékenykedő milíciákat.

A nap folyamán az Egyesült Arab Emírségek állami hírügynöksége azt jelentette, hogy az ország diplomáciai kapcsolatait gazdasági kapcsolatokra korlátozzák Iránnal. Az emírségek külügyminisztériuma pedig közölte, hogy teheráni nagykövetüket visszahívták. A döntést szintén Iránnak a Perzsa-öböl arab államainak belügyeibe történő folyamatos beavatkozásával indokolták.

Ezek a diplomáciai lépések Irán és Szaúd-Arábia viszonyának feszültté válása közepette születtek. Teherán és Rijád viszonya azután romlott meg drámai mértékben, hogy Szaúd-Arábiában szombaton terrorizmus vádjával – több tucat másik ember mellett – kivégeztek egy síita főpapot is, akinek lefejezése hatalmas felháborodást váltott ki számos országban. Irán, Libanon és Irak síita vallási és politikai vezetői bosszúval fenyegettek. Feldühödött tüntetők pedig szombat éjjel megtámadták a szunnita királyság teheráni nagykövetségét és egyik konzulátusát az északkelet-iráni Meshedben.

Forrás: magyaridok.hu / MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 073 571 megtekintés

Videó: 48 302 072 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920934

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh