Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, valamint Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője is közlemény útján ítélte el vasárnap az észak-koreai rakétakilövést.

Stoltenberg az ENSZ BT határozatainak közvetlen megsértésének nevezte a történteket, Mogherini szerint pedig Phenjan nyíltan és súlyosan megsértette kötelezettségeit. Mogherini felszólította az észak-korai vezetést, hogy kezdjen párbeszédet a nemzetközi közösséggel.

Stoltenberg közleményében emlékeztet, hogy az ENSZ BT többször felszólította Phenjant, hogy függessze fel valamennyi, ballisztikus rakétaprogramhoz kapcsolódó tevékenységét, tartsa tiszteletben a korábban hirdetett kilövési moratóriumot, és ne hajtson végre semmilyen nukleáris, vagy ballisztikus rakétatechnológiával kapcsolatos kísérletet.

"A NATO továbbra is felszólítja az észak-koreai hatóságokat, hogy tegyenek eleget nemzetközi jogi kötelezettségeiknek, ne lőjenek ki ballisztikus rakétákat, ne fenyegetőzzenek kilövéssel, és tartózkodjanak a további provokatív lépésektől" áll a főtitkár közleményében..

Federica Mogherini emlékeztet, hogy Észak-Korea január elején " rendkívül komoly és jogellenes" kísérleti atomrobbantást hajtott végre.

"Ezek a lépések közvetlen fenyegetést jelentenek a nemzetközi békére, a biztonságra a térségben s azon túl is. Tovább növelik a feszültséget a Korea-félszigeten, ami mindenkinek kárára válik" - állapítja meg Mogherini.

Az olasz politikus hangsúlyozza, hogy Phenjannak teljes mértékben, ellenőrizhetően és visszafordíthatatlanul fel kell hagynia ballisztikus rakéták, nukleáris és más tömegpusztító fegyverek fejlesztésével. Észak-Koreának minden olyan intézkedéstől tartózkodnia kell, ami növeli a Koreai-félsziget feszültségét - hangsúlyozta a főképviselő, aki arra szólította fel az észak-koreai vezetést, hogy kezdjen hiteles és érdemi tárgyalásokat a nemzetközi közösséggel, különös tekintettel a félsziget nukleáris leszerelését célzó hatoldalú tárgyalásokra.

Federica Mogherini tudatta: az ENSZ Biztonsági Tanácsa vasárnap rendkívüli ülést tart az ügyben.

Észak-Korea vasárnap délelőtt lőtt ki nagy hatótávolságú rakétát, amivel az észak-koreai állami tévé szerint sikeresen pályára állítottak egy műholdat. Az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán szerint azonban a kilövés valódi célja a ballisztikus rakéta tesztje volt. Mindhárom ország elítélte a kilövést, egyben kezdeményezték az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését az ügyben. A BT magyar idő szerint délután ötkor ül össze. Ban Kimun ENSZ-főtitkár már reagált; felszólította az észak-korai vezetést, hogy hagyja abba provokatív akcióit.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 573 347 megtekintés

Videó: 48 760 317 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6995784

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh