Az amerikai elnök csúcstalálkozón látja vendégül Kaliforniában a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségéhez (ASEAN) tartozó államok vezetőit, s az értekezlet hétfői megnyitásakor kijelentette, hogy az Egyesült Államok és a tíz ASEAN-tagország együttesen olyan regionális rendet alakíthat ki, melyben "valamennyi nemzet azonos szabályok szerint játszik".

A Palm Springs melletti Rancho Mirage-ban megrendezett ülésen Barack Obama úgy fogalmazott: az ASEAN szervezetének központi szerepe van a térség békéjében és felvirágzásában.

A regionális szervezetet 1967-ben hozták létre, tíz tagországa van: Indonézia, Malajzia, a Fülöp-szigetek, Szingapúr, Thaiföld, Brunei, Vietnam, Laosz, Mianmar és Kambodzsa.

A kétnapos csúcstalálkozón várhatóan kidolgoznak egy elvrendszert, amelynek célja - Obama megfogalmazása szerint -, hogy "tiszteletben tartsanak nemzetközi szabályokat és normákat, amelyeknek a keretei között békés, jogi úton rendezhetőek a vitás kérdések".

A washingtoni Fehér Ház szerint az Egyesült Államoknak vezető szerepet kell betöltenie a térségben, részben mert ez segíti Amerika jövőbeni gazdasági prosperitását, részben pedig mert ennek révén szándékozik kiegyensúlyozni Kína ottani befolyását.

Az ASEAN-országok az elmúlt években robusztus gazdasági növekedést könyvelhettek el, ugyanakkor a térségben erősek a helyi feszültségek. Ezek potenciálisan érinthetik mind a világgazdaságot, mind a nemzetközi biztonságot. Susan Rice, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója a csúcstalálkozó helyszínén újságíróknak úgy fogalmazott: a délkelet-ázsiai térség "egyre inkább a világ politikai és gazdasági súlypontjává válik", és "az Egyesült Államok természetes partnere".

A csúcsértekezleten megvitatják a Dél-kínai-tenger térségének területi vitáit és Kína növekvő aktivitását. A Fehér Ház által előzetesen kiszivárogtatott információk szerint Obama nyíltan felveti, hogy az Egyesült Államok ellenzi a vitatott területek kínai "militarizálását" és a feszültségek fokozását.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 682 527 megtekintés

Videó: 48 893 688 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7021933

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh