Elhunyt Kim Dzsong Il észak-koreai államfő - számolt be a CNN az észak-koreai állami tévére hivatkozva, melynek tudósítója azt mondta: az államfő azért halt meg, mert egész életét az embereknek szentelte, és túlhajszolta magát. A KCNA állami hírügynökség közlése szerint a "Kedves Vezető" vonaton halt meg, egyik "szokásos" vidéki szemleútján "testi és szellemi kimerültség" okozta szívelégtelenség következtében. A halál okát megerősítette a vasárnap elvégzett boncolás. Kim Dzsong Ilt december 28-án helyezik végső nyugalomra Phenjanban, addig nemzeti gyászt rendeltek el. Kim Dzsong Il 1994 óta, édesapja halála óta volt hatalmon.

Az észak-koreai vezetőt - aki hivatalosan a Nemzetvédelmi Bizottság elnökeként állt Észak-Korea élén, az államfői tisztséget névleg a parlament elnöke viseli - helyi idő szerint szombat reggel (közép-európai idő szerint péntek éjjel) érte a halál - közölte az állami tv bemondója.

Feltételezések szerint az észak-koreai vezető 2008-ban szélütést kapott, és feltehetően cukorbetegséggel és szívpanaszokkal is küszködött, ennek ellenére viszonylag élénknek tűnt a közelmúltbeli kínai és oroszországi látogatásán készült fotókon és videofelvételeken.

Az észak-koreai bejelentés után magasabb készültségbe helyezték a dél-koreai haderőt, és csökkentek az ázsiai részvényindexek. Kijelölt utódja harmadik fia, a húszas évei végén járó Kim Dzsong Un lehet. Kim Dzsong Il tavaly szeptemberben félreérthetetlenül utalt rá, hogy őt jelölte ki utódjául. Az állami televízióban arra bíztatták az embereket, hogy zárjanak össze az elhunyt vezető fia mögött - számolt be a BBC. Megfigyelők szerint ugyanakkor annak ellenére, hogy az észak-koreai vezető rendelkezett az utódlásról, nem lehet kizárni, hogy a háttérben hatalmi harc kezdődik az atomfegyver-programot folytató országban.

Az Egyesült Államok szorosan figyelemmel kíséri az észak-koreai vezető halála után előállt helyzetet, és támogatja a Koreai-félsziget stabilitását - közölte helyi idő szerint vasárnap késő este a washingtoni Fehér Ház. "Értesítettük Barack Obama elnököt (a halálhírről), és szoros kapcsolatban vagyunk (térségbeli) szövetségeseinkkel, Dél-Koreával és Japánnal" - közölte Jay Carney szóvivő, majd hozzátette: az Egyesült Államok elkötelezett a Koreai-félsziget stabilitása és szövetségesei szabadsága és biztonsága mellett.

A Japán külügyminisztérium illetékese közölte, Tokió tárgyal minden érintett országgal, hogy megfelelő válaszlépést tegyen, alakuljon bárhogyan az észak-koreai helyzet.

Forrás: atv.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 663 186 megtekintés

Videó: 48 870 456 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7017958

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh