Az ENSZ FAO szerint súlyosbodó élelmiszerhiány és ellátási nehézségek várnak Afrika több országára idén.

Különböző, de gyakran egymással összefüggő tényezők (fegyveres konfliktusok, kedvezőtlen időjárási jelenségek, a mezőgazdasági termelés akadozása) miatt az afrikai kontinens ellátása, az ott élők élelmezésének biztosítása komoly kihívást jelenthet az idei évben. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) mellett több más nemzetközi szervezet is felemelte hangját a közelmúltban.

Dél-Afrika az El Niño árnyékában

A kontinens déli részén a szárazság okozza a legnagyobb problémát. A tavalyi év során kezdődött kedvezőtlen időjárási tendencia nem látszik enyhülni, sőt, az elmúlt 50 év legerőteljesebb El Niño jelenségének hatására tovább fokozódik.

Egyes országok, mint Zimbabwe, Malawi, Dél-Afrika vagy Madagaszkár egy emberöltő óta nem tapasztaltak ekkora aszályt a csapadékos időszak alatt. Emiatt napról napra csökken annak esélye, hogy a gazdák képesek legyenek a vetés számára ideális (csapadékos) körülmények biztosítására.

Az amúgy is szűkös 2014-2015-ös mezőgazdasági szezon után az extrém száraz október és december, és a forró, az átlagnál kevesebb csapadékot hozó idei év mind hozzájárulhatnak egy komoly terményhiányhoz, ami a térség majdnem összes országát érintheti.

A hosszú ideje fennálló csapadékhiányos helyzet és a magas élelmiszerárak fenyegetést jelentenek az ellátásbiztonságra, szakértők a segélyre szorulók számának megugrásától tartanak.

Válság Dél-Szudánban

Kiemelten súlyos a helyzet Dél-Szudánban, ahol az ország lakosságának egynegyede, közel 3 millió ember sürgős segítségre szorul, 40 000 ember helyzete pedig szinte kilátástalan.

Az éhezők számának növekedése az aratást követő időszakban szokatlan és egyúttal aggasztó. Az április és július között tetőző ínséges periódus további és főleg komoly mértékű romlást hozhat.

Az országban dúló konfliktus, az ezzel együtt járó pénzromlás és piaci zavarok hatása nem korlátozódik csupán egy szűk területre, hanem az egész országban akadályt képeznek az élelmezésben és az ellátásbiztonság garantálásában.

Konfliktus és aszály Szomáliában

Az esőzések hiánya, az ország egyes részein az aszály és a kereskedelmet nehezítő faktorok, egy időben a belső kényszermigrációval, és tetőzve a krónikus szegénységgel – ez a mindennapok realitása Szomáliában.

A FAO által koordinált felmérésen alapuló, a közelmúltban megjelent jelentés szerint közel 4,7 millió ember, a teljes lakosság 38 %-a, súlyos élelmezési gondokkal küzd, az alultápláltság mértéke továbbra is magas.

Az országba mindezidáig folyamatosan érkező élelmiszer- és egészségügyi segélyek nem jelentettek tartós megoldást az alultápláltság megszüntetésére, ezért további, átfogó humanitárius intézkedésekre van szükség, ami a probléma rejtett okait és egyéb tényezőket célozza.

Forrás: FAO

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 085 655 megtekintés

Videó: 48 315 787 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922980

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh