Az Európai Unió nem volt képes felismerni a migrációs válság valós kiterjedését, ezért kénytelen feladni saját ideáit; egy francia politikai elemző arra hívja fel a figyelmet, hogy a tömeges bevándorlás véget vet a schengeni övezetnek, és visszájára fordíthatja az európai integrációt.

Maxime Tandonnet a Le Figaro napilap hasábjain kifejti, hogy az Európai Unió eredetileg két alapelvre épült: a közös fizetőeszközre, és a schengeni övezetben a mozgás szabadságára. A migrációs válság miatt azonban az Európai Unió egyik alappillére, a schengeni övezet már halott. A tagállamok elkezdték lezárni az övezet belső határait, ami az európai integráció egy tartóoszlopának ledőlését jelenti. Tandonnet szerint azonban a bevándorlásnak nem az okozott gazdasági kár a legjelentősebb hatása, hanem, hogy Nyugat-Európában a végletekig fokozódnak a társadalmi feszültségek, és Európa politikai térképének egészét átrendezi a migrációs válság. A szerző kifejti, hogy az Európai Unió alapelvei egyértelműen nem tekinthetőek európai közös nevezőnek, hiszen a tagállamok az első komolyabb probléma hatására könnyedén “kidobták az ablakon” a mozgás szabadságát, visszaállítják az ellenőrzést a nemzeti határokon, és a schengeni övezet összedőlni látszik.

Eddig Magyarország mellett Németország, Ausztria, Dánia, Svédország és Szlovákia is visszaállította határellenőrzést egy-egy határszakaszon, és ezek többsége már a schengeni övezet belső határain történt. A francia szakértő arra hívja fel a figyelmet, hogy a migrációs válság kezelése egy kifejezetten destruktív irányt vett, mert amellett, hogy a schengeni övezet felbomlik a bevándorlás miatt, a problémákat nem oldja meg a belső határok ellenőrzésének helyreállítása: ebben a forgatókönyvben a migránsok milliói továbbra is bejutnak Görögországba és Olaszországba, ahol spontán menekülttáborok sokasága fog kialakulni. Tandonnet szerint azonban az a tény, hogy Görögország és Olaszország egyedül marad a problémákkal, visszájára fordíthatja az európai integrációt; a közeljövőben nem csak a britek tartanak népszavazást az EU-ból kilépésről, hanem azok az országok is felerősíthetik függetlenségi törekvésüket, melyek a migrációs válság bűnbakjává váltak a határellenőrzés hiánya miatt.

Tandonnet arra figyelmeztet, hogy a migrációs válság Európa egészét destabilizálhatja, és nacionalista rezsimek felemelkedésére kell számítani Európa-szerte, ami egyenes következménye a problémák kezeletlenül hagyásának.

Forrás: hidfo.ru Kattintson ide... Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 56 691 738 megtekintés

Videó: 33 665 563 megtekintés

Látogatók

Összesen5589421

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh