Utolsó szakaszába ért az Európai Unió és Kanada között létrejött szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) előkészítése azzal, hogy befejeződött a gazdasági megállapodás angol szövegének jogi ellenőrzése - közölte nyilatkozatában az Európai Bizottság hétfőn.

Cecilia Malmström, a kereskedelempolitikáért felelős uniós biztos és Chrystia Freeland, Kanada kereskedelmi minisztere bejelentette: befejeződött a 2013 októberében létrejött szabadkereskedelmi megállapodás angol szövegének jogi ellenőrzése.

A nyilatkozat szerint a jogi felülvizsgálat részeként módosítottak a beruházásokkal foglalkozó fejezeten, amelynek eredményeképpen Kanada és az EU megerősíti a kormányok szabályozásra vonatkozó jogait. A dokumentum lehetőséget teremt az állandó, átlátható, és az intézményesített vitarendezési bíróság felállítására, felülvizsgálja a bíróság a befektetői panaszokkal foglalkozó tagjainak kiválasztási folyamatát, részletesebb kötelezettségvállalásokat határoz meg etikai alapon a törvényszék minden tagja számára, valamint elfogadja a fellebbezési rendszert.

A megállapodással mind a kanadai, mind az uniós polgárok és a vállalkozások számára igazságosabb és átláthatóbb rendszer született - hangsúlyozza közleményében az uniós bizottság.

Amint elkészülnek a fordítások az unió hivatalos nyelveire, a megállapodás végleges szövegét megkapja az Európai Tanács és a Parlament jóváhagyásra, amely várhatóan még a tavasszal megtörténik.

A megállapodás 2017 elején léphet hatályba.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 706 603 megtekintés

Videó: 48 920 429 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7025854

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh