Az orosz katonai repülőgépek első köteléke elhagyta Szíriát a Moszkva által bejelentett részleges csapatkivonás keretében - közölte kedden az orosz védelmi minisztérium. A tárca helyettes vezetője ugyanakkor jelezte, hogy az orosz légierő folytatja csapásait az Iszlám Állam (IÁ) és más terrorszervezetek ellen.

A Hmejmimből feszállt első orosz kötelék egy Tu-154-es vezérgépből és SzU-34-es bombázókból állt. A többi repülő is hasonló formációkban fog távozni, élükön Tu-154-es vagy Il-76-os csapat- illetve hadfelszerelést szállító gépekkel. Oroszország határát átlépve a repülőgépek önállóan térnek majd vissza állandó támaszpontjaikra.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn rendelte el, hogy keddtől kezdjék meg a Szíriában harcoló orosz katonai egységek fő részének kivonását. A művelet, melynek ütemezését nem hozták nyilvánosságra, nem érinti a Latakia tartománybeli Hmejmimben lévő orosz légi bázist és a tartuszi kikötőben működő orosz haditengerészeti létesítmény tevékenységét.

Szergej Ivanov, az orosz elnök kabinetfőnöke közölte, hogy a hátra maradó erők védelmében Szíriában hagyják az Sz-400-as légelhárító rendszereket is. Ezek telepítéséről azt követően döntöttek Moszkvában, hogy egy török F-16-os vadászgép lelőtt egy orosz Szu-24-est.

Putyin értékelése szerint az öt és fél hónapja megkezdett orosz katonai beavatkozás összességében teljesítette a kitűzött célokat, és a hátramaradó erők feladata a tűzszünet betartásának ellenőrzése lesz. Az orosz elnök egyúttal elrendelte, hogy Oroszország vállaljon intenzívebb szerepet a békefolyamatban a szíriai konfliktus lezárása érdekében.

Döntéséről Vlagyimir Putyin moszkvai közlés szerint Bassár el-Aszad szíriai elnökkel "koordinált", és arról Barack Obama amerikai elnököt is tájékoztatta.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden Moszkvában kijelentette: Oroszország azt tapasztalja a szíriai rendezésről folytatott genfi béketárgyalásokon, hogy az Egyesült Államok kész befolyást gyakorolni a szíriai ellenzékre a politikai folyamatban való részvétel és a törékeny tűzszünet fenntartása érdekében.

Dmitrij Peszkovnak, a Kreml szóvivőjének keddi bejelentése szerint Putyin elnök, mint az orosz fegyveres erők főparancsnoka önállóan döntött a csapatkivonásról, arról más államok vezetőivel nem konzultált. Peszkov cáfolta, hogy az elhatározás hátterében Aszaddal szembeni elégedetlenség állna, és hogy ezáltal Moszkva nyomást próbálna gyakorolni Damaszkuszra.

A szóvivő bonyolult folyamatnak nevezte a szíriai tűzszünet orosz és amerikai katonák által elvégzett ellenőrzését. Szavai szerint a Kreml most a legfőbb feladatot a szíriai konfliktus Genfben elkezdődött békés rendezésének maximális támogatásában látja.

Peszkov kitért annak a kérdésnek a megválaszolása elől, hogy elképzelhető-e az orosz katonai műveletek felújítása Szíriában.

Nyikolaj Pankov orosz védelmi miniszterhelyettes a hmejmimi bázison a részleges csapatkivonás alkalmából megtartott ünnepségen kijelentette, hogy az orosz légierő folytatja csapásait az Iszlám Állam (IÁ) és más terrorszervezetek ellen. Az eseményen állami kitűntetést kaptak a szíriai műveletekben érdemeket szerzett orosz katonák.

A szíriai hadműveletek során az orosz pilóták több mint 9 ezer bevetésen vettek részt, amelyeknek köszönhetően a RIA Novosztyi hírügynökség szerint sikerült elvágni az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet fő fegyver- és lőszer-utánpótlási útvonalait, valamint a fegyveresek Törökországba irányuló olajszállítmányainak útját. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden arról számolt be, hogy a szíriai kormányerők az orosz légierő támogatásával mintegy négyszáz települést, 10 ezer négyzetkilométernyi területet "szabadítottak fel".

Sojgu szerint a légicsapásokkal több mint 2 ezer, Oroszországból érkezett militánst öltek meg.

A szíriai orosz kontingens létszámáról, a csapatkivonás útvonaláról és az orosz erők által elszenvedett veszteségekről nem hangzott el hivatalos tájékoztatás. Az orosz katonai erők Aszad elnök felkérése alapján 2015. szeptember 30-án avatkoztak be a harcokba az arab ország területén, Szíriában 2016. február 27. óta fegyvernyugvás lépett életbe, amelyről Oroszország és az Egyesült Államok állapodott meg. A tűzszünet az IÁ-ra az an-Nuszra Frontra és több más, az ENSZ Biztonsági Tanácsa által terrorszervezetnek minősített csoportra nem terjed ki.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 097 015 megtekintés

Videó: 48 322 848 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923823

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh