Németország továbbra is elutasítja a görög államadósság részleges elengedésének gondolatát, és változatlanul ragaszkodik ahhoz, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vegyen részt a görög válság kezelésére indított harmadik mentőprogramban - mondta Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben.

Angela Merkel a nemzetközi pénzügyi szervezetek - az IMF mellett a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), a Kereskedelmi Világszervezet (WTO), a Nemzetközi Munkaügyi Szervezetet (ILO) és a Világbank - vezetőivel folytatott szokásos éves informális megbeszélése után este tartott sajtótájékoztatón ismét rögzítette kormánya régóta képviselt álláspontját, miszerint a görög adósság elengedése jogi akadályokba ütközik, hiszen az euróövezet működését szabályozó előírások nem teszik lehetővé valamely tag adósságának átvállalását, ezért Görögország adósságát, vagy annak valamely részét sem engedhetik el a valutauniós társországok.

Az IMF szerepével kapcsolatban ugyancsak a régóta ismételt német álláspontot ismertetve elmondta, hogy a nemzetközi pénzügyi szervezetnek továbbra is részt kell vennie a harmadik görög mentőprogramban.

Hozzátette, hogy minél hamarabb le kell zárni a mentőcsomag soron következő forrásainak felszabadításához szükséges feltételek teljesítéséről kezdett tárgyalásokat. A folyamat "nagyon ésszerű irányba halad, de még nem vagyunk a célnál" - fogalmazott Angela Merkel.

Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója a tájékoztatón kiemelte: "még nem tartunk ott, ahol szeretnénk, és ahol Görögországnak lennie kellene", de az IMF a görög nép érdekében továbbra is elkötelezett az ország támogatása mellett. Ehhez azonban további mélyreható reformokat kell elvégezni, amelyek révén a gazdaság visszaáll a növekedési pályára és fenntartható lesz az államadósság törlesztése - mondta Christine Lagarde.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 068 419 megtekintés

Videó: 48 295 071 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920192

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh