Az orosz milliárdos, Vladimir Putyin miniszterelnök kihívója a márciusban sorra kerülő választáson az orosz elnöki posztért, csütörtöki nyilatkozatában kijelentette, hogy minden erejével támogatni fogja az Európai Unióval közös valuta bevezetését Oroszországban, hogy megválasztása esetén felszabadíthassa az ország politikai színterét.

Mihail Prokhorov, a New Jersey Nets kosárlabdacsapat 80%-os tulajdonosa, a Live Journal nevű blogjában közzétett választási platformjában nem részletezte, hogyan kívánja elérni a kitűzött célt, az „eurón és a rubelen alapuló globális valuta bevezetését,” azt azonban megígérte, hogy Oroszországot integrálni fogja a „Nagy Európába.”

A 46-éves üzletember, aki a fém-, bank és médiaiparból szerezte 18 milliárd dollárra becsült vagyonát, megválasztása esetére azt is megígérte, hogy feloszlatja a csalás gyanújával megválasztott jelenlegi parlamentet és decemberben megismételteti a parlamenti választásokat.

Prokhorov maga is részt vett a múlt hétvégi százezres tüntetésen, ami a legnagyobb tömegmegmozdulás volt Oroszországban a Szovjetunió bukása óta.

Prokhorov, még a parlamenti választások előtt, egy liberális pártot is alapított, elvileg a Kreml hallgatólagos beleegyezésével, később azonban, szintén a Kreml nyomására kénytelen volt felhagyni a kezdeményezéssel.

Egyes megfigyelők úgy gondolják Porkhorov egyenesen a Kreml jóváhagyásával csatlakozott az elnökválasztási versenyhez, hogy ezáltal megbékéltesse a parlamenti választások miatt feldühödött szavazókat, az igazi verseny látszatát keltve. Prokhorov maga is beismerte, hogy a Kreml ki akarja használni személyét, de kijelentette, hogy kitart saját taktikája mellett és igazi változásokat remél esetleges sikerétől.

Prokhorov azt is megígérte, hogy lazítani fog a politikai élet feletti egyeduralmon az országban, amit jelenleg Putyin vaskesztyűvel tart kézben, megreformálja a korrupcióval átitatott igazságügyi rendszert és eltörli az igen népszerűtlen kötelező katonai szolgálatot, és 100%-ban hivatásos katonaságot hoz létre.

„Ideje megérteni, hogy az ország sikere nem a kitermelt szén, olaj vagy fa mennyiségén múlik, hanem egy emberi értékeken alapuló és a törvények által védett rendszeren,” nyilatkozta.

„Irányelveimet az orosz hagyományokra fogom építeni, amelyek eddig csak az orosz irodalomban léteztek. Itt az ideje, hogy a politika és a közélet részévé váljanak.”

Forrás: idokjelei.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 455 268 megtekintés

Videó: 47 615 921 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6819577

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh