A németországi Drezdában tartja éves találkozóját a Bilderberg csoport, a csütörtökön kezdődő konferenciára 20 országból 130 vendéget hívtak meg.

A szervezők közleménye szerint a 64. Bilderberg Találkozó fő témái közé tartozik a migráció és Európa egységének ügye, a Közel-Kelet és Oroszország helyzete, az informatikai biztonság és a technológiai innováció.

A vendégek között van Ahmed Aboutaleb, a hollandiai Rotterdam marokkói származású polgármestere, aki azzal vált világszerte ismertté, hogy a 2015. januári párizsi terrortámadás után távozásra szólította fel a nyugati értékrendet megtagadó muzulmánokat.

Az informális tanácskozáson a hagyományoknak megfelelően a vendégek nagyjából egyharmada a politikából érkezik. Köztük van Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója és Kristalina Georgieva, az Európai Bizottság alelnöke, Mehmet Simsek török miniszterelnök-helyettes, Mark Rutte holland kormányfő, Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter, Thomas de Maiziere belügyminiszter és Ursula von der Leyen védelmi miniszter és Laurent Fabius, a francia alkotmánytanács elnöke.

A többiek gazdasági vezetők, tudósok és újságírók, köztük Eric Schmidt, az Alphabet - a Google-cégek anyavállalata - igazgatótanácsának elnöke, Michael O'Leary, a Ryanair ír diszkont légitársaság vezérigazgatója és John Elkann, a Fiat Chrysler Automobiles autóipari csoport elnök-vezérigazgatója, Mathias Döpfner, az Axel Springer német médiacsoport vezérigazgatója, Radoslaw Sikorski volt lengyel külügyminiszter, az amerikai Harvard Egyetem kutatója és felesége, Anne Applebaum Pulitzer-díjas amerikai újságíró, történész.

A közleményben kiemelték, hogy a Bilderberg csoport zártkörű beszélgetéseit az úgynevezett Chatham House szabályok alapján rendezik meg, amelyek a minél nyíltabb vita érdekében előírják, hogy nem lehet nyilvánosságra hozni, ki milyen véleményt fogalmazott meg.

Hozzátették, hogy a konferencia privát jellegéből adódóan a résztvevők tisztségüktől, beosztásuktól függetlenül nyilatkozhatnak és nem kötik őket a hivatalos minőségükben tett kijelentéseik. A találkozó célja a kötetlen eszmecsere az aktuális globális folyamatokról, a beszélgetésekről nem készül jegyzőkönyv és összefoglaló jelentés. Továbbá a résztvevők nem vitatnak meg határozatokat, nem tartanak szavazásokat és nem dolgoznak ki politikai állásfoglalásokat - áll a közleményben.

A Bilderberg csoport elnöke, Henri de Castries, a AXA francia biztosítótársaság vezérigazgatója német hírportálokon kedden idézett nyilatkozatában kifogásolta a csoport találkozóinak bizalmas jellegével kapcsolatban megfogalmazott bírálatokat.

Felvetette: miért éppen a Bilderberg csoport találkozóinak titkosságával foglalkoznak oly sokan, miközben "naponta tízezrével vannak megbeszélések, amelyek tartalma nem nyilvános".

Hangoztatta, hogy a csoport "nem parlament és nem operatív szervezet", hanem egy informális társaság, amely nem döntéseket hoz, hanem diskurál.

Az 1954-ben megalakult társaság az első találkozó helyszínéről, az Oosterbeek nevű hollandiai település Bilderberg nevű szállodájáról kapta a nevét. Tavaly az ausztriai Telfsben tartották éves találkozójukat.

A csütörtöktől vasárnapig tartó drezdai találkozóra számos tüntetést jelentettek be, demonstrációkat tartanak baloldali csoportok és a Hazafias Európaiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű mozgalom, valamint a Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD), amely ellen a német törvényhozás tartományokat képviselő kamarája, a Bundesrat betiltásra irányuló alkotmánybírósági eljárást indított a nemzetiszocializmus ideológiájával rokonnak tartott eszméi miatt. A rendőrség nagy erőkkel készül a találkozó és a tüntetések biztosítására a Szászország tartományi fővárosban.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 076 263 megtekintés

Videó: 48 304 982 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921277

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh