Száztizenhat civil halálos áldozatot követeltek az amerikai dróncsapások 2009 óta olyan országokban, amelyekkel az Egyesült Államok nem áll hadban - közölte az amerikai kormány pénteken.

Az adatot Barack Obama elnök azon ígéretéhez híven tették közzé, hogy átláthatóbbá teszik az amerikai haderőnek és a Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) a terroristák elleni harcát. Ez a szám jóval nagyobb a kormány által korábban elismertnél, viszont így sem közelíti meg a civil szervezetek által több százra vagy akár több mint ezerre becsült számot. A kormány hozzátette: előfordulhat, hogy ez az adat sem teljesen pontos.

A szóban forgó civilek akaratlanul váltak célponttá a terroristák elleni célzott, drónról végrehajtott támadásokban Pakisztánban, Jemenben vagy Szomáliában. Az adat nem tartalmazza az Irakban, Szíriában és Afganisztánban végrehajtott csapások civil áldozatainak számát. Obama áprilisban a chicagói egyetem jogi karán mondott beszédében vette védelmébe a vitatott drónprogramot. "Nekem mint az amerikai haderő főparancsnokának az a legnagyobb kihívás: miként gondolkodjunk erről az új technológiáról úgy, hogy közben összeegyeztetjük az erkölcsi érzékünkkel és a háború törvényeivel. Viszont elnökként elsődleges fontosságú feladatom az is, hogy az ország biztonságát megőrizzem" - mondta akkor az elnök.

A dróntámadások támogatói azt állítják: még ha civil áldozatok árán is, de sikerült csökkenteni a dzsihadista csoportok létszámát. A dróntámadások ellenzői viszont azzal érvelnek, hogy ezzel a módszerrel még több embert taszítanak a dzsihadisták táborába, éppen az eredeti szándék ellenkezőjét váltják ki.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 733 567 megtekintés

Videó: 48 940 228 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7029867

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh