Hillary Clinton, a demokraták várható elnökjelöltje külügyminiszterként bizalmas információkat adhatott tovább a vejének, aki üzletemberként igyekezett hasznosítani a görögök európai uniós pénzügyi mentőcsomagjára vonatkozó bennfenntes adatokat. Ez derül ki Hillary Clinton most nyilvánosságra került újabb elektronikus levelezéséből.

A Clinton-házaspár veje, Marc Mezvinsky azonban a vélelmezett "anyósi segítség" ellenére is megbukott az üzlettel.

2012-ben Marc Mezvinsky - Chelsea Clinton férje - 325 millió dollár értékben offshore tőkealapokat hozott létre Eaglevale Partners néven, a Goldman Sachs beruházási bank segítségével (A Goldman Sachsnak volt korábban az elnök-vezérigazgatója Hank Paulson, aki később Bush elnök pénzügyminisztere lett, s nemrégiben állítólagos republikánus létére Hillary Clinton elnökjelöltsége mellett tette le a voksát.) Mezvinsky, valószínűleg a Hillary Clintontól érkező információknak köszönhetően is, dollármilliókat tett arra, hogy az Európai Unió pénzügyi csomagjával megmentett görög bankrendszer "felpumpálja" a darvadozó görög kötvények értékét is. Nem így lett, és Mezvinsky elbukta a pénzeket: egyik alapja, amely kizárólag a görög adósságra épített, csaknem mindent elveszített.

Hillary Clinton 2013-ban megvált a külügyminisztériumtól, hogy előkészítse elnökjelöltségi kampányát. A most nyilvánosságra került elektronikus leveleiből azonban kiderül, hogy még 2012-ben ő és a Clinton Alapítvány tanácsadója - Clintonék bizalmasa - Sidney Blumenthal titkosított információkat osztott meg arról, hogy mit gondol a német vezetés a görög mentőcsomag kilátásairól. Hillary Clinton bizalmas külügyi információkat osztott meg erről a férjével, Bill Clintonnal is, éppen egyidőben azzal amikor a vejük létrehozta a görög kötvényekre "játszó" offshre tőkealapot. Nyilvánosságra került az az e-mail is, amelyben Gary Gensler, a nyílt és átlátható piacokért felelős Commodity Futures Trading Bizottság (CFTC)vezetője arról értesíti Hillary Clintont, hogy az Európai Központi Bank mentőcsomagja nyomán "megváltozik a piaci hangulat" a görög kötvényeket illetően. Az Eaglevale nem kívánta kommmentálni a történetet, Hillary Clinton kampánya pedig nem válaszolt a sajtó megkeresésére. Az Eaglevale-ről egyébként tudni lehet, hogy a politikailag változékony helyzetekből próbál profitálni. A Goldman Schsról pedig bizonyítottan kiderült, hogy manipulálta a görög adósság értékét, Görögország hátrányára.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 72 340 737 megtekintés

Videó: 45 419 914 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6374497

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh