Barack Obama amerikai elnök titkos csatornákon közvetlenül figyelmeztette Ali Hamenei ajatollahot, Irán legfelsőbb vezetőjét, hogy a Hormuzi-szoros lezárása amerikai választ von maga után - írta a The New York Times című amerikai napilap internetes oldalán pénteken.

Az információforrásként szolgáló amerikai kormányzati tisztségviselők nem mondtak többet a két kormány szokatlan kapcsolatfelvételéről, valamint arról hogy, mi volt az iráni válasz. Az Obama-adminisztráció korábban azt mondta, hogy Irán átlépi a Rubicont, ha valóra váltja fenyegetéseit a stratégiai fontosságú Hormuzi-szoros lezárásáról.

Az Irán és Omán közti, legszűkebb pontján mintegy 50 kilométer széles és körülbelül 280 kilométer hosszú tengerszoroson halad át a világszerte tengeren szállított kőolaj mintegy 40 százaléka.

Martin Dempsey tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke a múlt hét végén azt mondta, hogy az Egyesült Államok "akcióba lendülne és újra megnyitná a szorost", ezt viszont csak katonai eszközökkel lehetne megoldani. Leon Panetta védelmi miniszter csütörtökön szintén megerősítette, hogy Washington nem tűrné a szoros lezárását.

A titkos kommunikációs csatorna használata az amerikai aggodalmakat hivatott kiemelni: a haditengerészet tisztségviselői szerint az okozhatná a legnagyobb problémát, ha a Forradalmi Gárda egyik vakbuzgó parancsnoka saját szakállára cselekedve provokációjával nagyobb válságot robbantana ki.

A Pentagon alkalmazottai szerint bármilyen hihetetlen, Iránnak megvan a képessége arra, hogy lezárja a szorost. Irán-szakértők és kormányzati tisztségviselők mindazonáltal továbbra is úgy vélik, hogy az iráni fenyegetés csak szájhősködés és az olaj árának növelésére tett kísérlet. Az iráni kőolajexport és élelmiszerimport fő útvonalának lezárása sokak szerint gazdasági öngyilkossággal érne fel.

Forrás: MTI

Kapcsolódó bejegyzéseink:

A III. világháború első lövése? Kattintson ide...

Az USA elvesztette az afganisztáni háborút Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 743 039 megtekintés

Videó: 48 948 634 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7031317

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh