Kilenc euróövezeti tagállamot minősített le pénteken a Standard & Poor's, arra a véleményére hivatkozva, hogy az eddig hozott válságintézkedések nem elégségesek a pénzügyi problémák kezeléséhez.

A hitelminősítő megvonta a lehetséges legjobb, "AAA" államadós-besorolást Franciaországtól - a második legnagyobb valutauniós gazdaságtól - és Ausztriától, Portugáliának Magyarországénál gyengébb, nem befektetési ajánlású besorolást adott, Németország "AAA" osztályzatát viszont megerősítette.

A nemzetközi hitelminősítő a pénteki európai és amerikai tőzsdezárások után jelentette be hivatalosan a leminősítéseket, amelyek híre azonban már órákkal korábban elterjedt a piacokon.

Franciaország leminősítésének tényét az S&P bejelentése előtt nem sokkal Francois Baroin francia pénzügyminiszter is már nyilvánosságra hozta.

A Standard & Poor's egy fokozattal "AA plusz"-ra minősítette vissza Franciaország államadós-besorolását, amelyet - 14 másik euróövezeti országéval együtt - december 5-én vett negatív kihatású felülvizsgálat alá.

Olaszország osztályzatát két fokozattal az eddigi "A" sávból a már csak gyenge befektetői "BBB plusz"-ra rontotta a cég.

A londoni idő szerint péntek éjjel közzétett teljes lista szerint az S&P két fokozattal rontotta - Olaszország mellett - Ciprus, Portugália és Spanyolország hosszú futamidejű szuverén adósságainak besorolásait, és egy fokozattal Ausztria, Franciaország, Málta, Szlovákia és Szlovénia hosszú lejáratú államadós-osztályzatait.

Portugáliát a cég az eddigi "BBB mínusz"-ról két osztattal a már nem befektetési ajánlású "BB" szintre sorolta vissza. Az új portugál osztályzat egy fokozattal gyengébb az S&P által Magyarországnak december végén megadott besorolásnál.

A Standard & Poor's december 21-én az addigi "BBB mínusz"-ról egy fokozattal a nem befektetői sáv felső szélét jelentő "BB plusz"-ra minősítette át a hosszú távú magyar szuverén deviza- és forintadósság osztályzatait.

Az S&P pénteken megerősítette Belgium, Észtország, Finnország, Németország, Írország, Luxemburg és Hollandia hosszú futamú minősítéseit.

A hitelminősítő egyben megszüntette valamennyi érintett ország negatív felülvizsgálatát, viszont a leminősített államadósok besorolásaira - Szlovákia kivételével - további osztályzatrontás távlati lehetőségére utaló negatív kilátást léptetett érvénybe.

Ciprus hosszú távú besorolásait a december 5-én bejelentett felülvizsgálat nem érintette, mert ennek az országnak a hosszú távú osztályzatai akkor már negatív figyelőlistán voltak.

Görögországra azért nem jelentett be negatív felülvizsgálatot a múlt hónapban cég, mert az akkori indoklás szerint a görög "CC" besorolás - a világ legrosszabb szuverén osztályzata - egyébként is a rövidesen bekövetkező törlesztés képtelenné válás "viszonylag magas kockázatát jelzi".

Az euróövezeti országok közül jelenleg csak Németország és Szlovákia osztályzatainak kilátása stabil, a többieké negatív.

A Standard & Poor's a péntek éjjeli leminősítésekhez fűzött elemzésében kiemelte: a negatív kilátások "legalább egy a háromhoz esélyt" jeleznek arra, hogy az érintett országok besorolásai még az idén vagy 2013-ban ismét romlanak.

Az eurótagállamok közül az S&P most már csak négyre - Németországra, Finnországra, Hollandiára és Luxemburgra - tart érvényben "AAA" besorolást.

A pénteki leminősítések egyben azt is jelentik, hogy Németország maradt az euróövezeti pénzügyi mentőrendszer (EFSF) egyetlen "AAA" besorolású nagy garantáló országa. Ebből a szempontból különösen súlyos fejlemény a francia "AAA" besorolás megvonása, mivel Franciaország volt eddig az EFSF másik legnagyobb, "AAA" osztályzatú garanciavállalója. Elemzők szerint a mentőmechanizmus Franciaország leminősítése nyomán valószínűleg nehezebben - vagy legalábbis kedvezőtlenebb kondíciókkal - lesz képes finanszírozást felhajtani a piacról a gyengébb helyzetű tagállamoknak, elsősorban az Írországnak, Portugáliának és Görögországnak szánt segélycsomagokhoz.

A leminősítés indoklásában a Standard & Poor's közölte: a tavaly december 9-i EU-válságcsúcs eredményei és az azóta elhangzott politikusi nyilatkozatok nyomán a cég véleménye az, hogy az értekezleten elért megállapodás nem hozott olyan mértékű áttörést, amelyre az euróövezet pénzügyi problémáinak teljes körű kezeléséhez lett volna szükség.

A Standard & Poor's szerint emellett a politikai megállapodás nem nyújt elegendő további forrást, sem megfelelő működési rugalmasságot az euróövezeti mentőmechanizmusok megerősítésére, és nem biztosít elégséges támogatást a megnövekedett piaci feszültségeknek kitett szuverén adósok számára.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 210 142 megtekintés

Videó: 47 343 715 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6758618

Jelenleg az oldalon

10
Online

Interreg CE1013 REFREsh