A CIA igazgatója, John Brennan szerint az Egyesült Államok ma nagyobb biztonságban van, mint tizenöt évvel ezelőtt.

Brennan a CBS televízió vasárnapi politikai vitaműsorának adott interjújában fogalmazott így. A CIA-igazgató szerint az Egyesült Államok ma sokkal nagyobb biztonságban van a nagyszabású terrortámadásokkal szemben, mint 2001 szeptemberében.

"Sokat tanultunk és sokat tettünk" - fogalmazott és utalt a különböző hírszerző és nemzetbiztonsági szervek közötti jobb és összehangoltabb munkára. Eredményesnek ítélte az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni küzdelmet is, véleménye szerint az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek sikerült visszaszorítania a terrorszervezetet és nagy területeket foglaltak vissza tőlük.

Kifejtette, hogy az elmúlt hat-kilenc hónapban nemcsak a Közel-Keleten, hanem Nyugat-Afrikában és Ázsiában is eredményesebb lett a terroristák elleni harc. E tekintetben rendkívül jónak és hatékonynak mondta a katonai drónokkal folytatott küzdelmet. Mint hangsúlyozta, a drónokkal "különlegesen pontosan" behatárolják a célpontokat, vagyis a civil lakosság nem esik áldozatul.

Kitért a CIA igazgatója azokra a feltételezésekre is, amelye szerint Oroszország befolyásolni igyekszik az amerikai választási folyamatot. Nem kívánt arra reagálni, hogy vajon igazak-e azok az információk, hogy az oroszok hatoltak be a demokrata pártvezetés és más amerikai intézmények számítógépes rendszereibe. Felhívta a figyelmet arra, hogy ami az amerikai választásokat illeti, az Egyesült Államoknak egyáltalán nem szabad bíznia Vlagyimir Putyin orosz elnökben és szándékaiban. Ugyanakkor Brennan leszögezte azt is, hogy miközben Oroszország bizonyos területeken "ellenség", bizonyos területeken szövetséges is lehet. Erre példaként Szíriát említette.

Brennan optimista véleményének némileg ellent mondani látszik az a közvélemény-kutatás, amelyet a Pew kutatóintézet pénteken hozott nyilvánosságra. E szerint az amerikaiak 71 százaléka úgy gondolja, hogy ma jóval nagyobb eséllyel és sikerrel támadják meg terroristák az országot, mint tizenöt évvel ezelőtt. A megkérdezettek 61 százaléka szerint megvan az esély, hogy a 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadáshoz hasonló vagy még súlyosabb terrorakciók érjék most az Egyesült Államokat.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 061 631 megtekintés

Videó: 48 281 482 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6918925

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh