Az európai védelem megerősítését célzó munka nem jelent egyet az európai hadsereg létrehozásával - jelentette ki Federica Mogherini, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedden Pozsonyban az uniós tagországok védelmi minisztereinek informális találkozójának kezdetén.

A találkozón - amelyen Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is jelen volt - egyebek mellett az EU globális kül- és védelempolitikai stratégiája, valamint a kiberbiztonság témáját tűzték napirendre.

Mogherini a találkozó kezdetén leszögezte, hogy az európai védelem megerősítését célzó munka nem jelent egyet az európai hadsereg létrehozásával, éppen ellenkezőleg, az uniós tagországok közti együttműködés erősítésére és hatékonyabbá tételére szolgál, beleértve a NATO-val folytatott együttműködést.

Az uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő azt mondta, hogy az EU-tagállamok többsége nem gondolkodik európai hadsereg létrehozásában, hanem az unió már most meglévő eszközeinek jobb kihasználását tartja szem előtt.

A munka "nem az európai hadseregről szól. Meglévő eszközeink kihasználásáról szól, hogy a védelem terén megerősítsük európai képességeinket. Ez az, amit az európai polgárok várnak tőlünk" - fogalmazott Mogherini, akinek a nyilatkozatát a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség idézte.

Michael Fallon brit védelmi miniszter ismét egyértelművé tette Pozsonyban, hogy Nagy-Britannia ellenezni fog minden EU-hadsereg vagy uniós NATO-főhadiszállás létrehozására irányuló kezdeményezést, amely aláásná a NATO-t. Az elképzelés Fallon szerint sem élvez többségi támogatottságot az EU-n belül.

"Egyetértünk azzal, hogy Európának több erőfeszítést kell tennie, mert terrorizmussal és migrációval szembesül, de rossz döntés lenne egyszerűen megkettőzni és aláásni a NATO-t" - fogalmazott Fallon, és hozzátette, hogy Nagy-Britannia az unióból várható kilépése után is - NATO-tagországként - hozzá fog járulni az európai védelem megerősítéséhez.

A találkozó előtt Ursula von der Leyen német és Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter is azt mondta, hogy nem létezik közös európai hadsereg létrehozására irányuló terv, legalábbis olyan elképzelés, hogy egyforma egyenruhát viselő európai katonák legyenek a kontinensen.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 699 868 megtekintés

Videó: 48 910 512 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7024349

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh