Az illegális migráció kezelése érdekében afgán menekültek visszafogadásáról szóló egyezményt között az Európai Unió Afganisztánnal - írta közleményében az Európai Bizottság hétfőn.

A megállapodás értelmében pénzügyi támogatás fejében Afganisztán vállalja, hogy az unióval közösen megakadályozza az illegális migrációt és visszafogadja az Európába vándorolt, nemzetközi védelemre nem jogosult állampolgárait.

Megjegyezték, hogy a nemzetközi szerződéseknek megfelelően az uniónak továbbra is kötelessége a háború és az üldöztetések elől menekülők befogadása, ugyanakkor visszafordíthatja a gazdasági bevándorlókat.

A megállapodás részleteinek kidolgozása a kedden és szerdán Brüsszelben ülésező uniós külügyminiszterek feladata lesz nemzetközi normák figyelembevétele mellett - tették hozzá.

Kedden és szerdán EU-Afganisztán konferenciát tart az Európai Tanács az uniós tagországok külügyminisztereinek és szakdiplomatáinak részvételével Brüsszelben. A tanácskozáson részt vesz John Kerry amerikai külügyminiszter, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, Asraf Gáni afgán elnök és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. A konferencia témája a migrációs válság megoldása mellett a háború sújtotta ország békéjének megteremtése és megőrzése, a gazdasági és infrastrukturális fejlesztések, valamint az állami reformtörekvések uniós támogatása lesz.

Maja Kocijancic, az EU illetékes szóvivője sajtótájékoztató keretében újságírói kérdésre közölte, hogy a magállapodás teljesítéséhez egy, a menekültek visszaszállítását fogadó repülőteret építenek az afgán főváros, Kabul mellett. A szerdán várható megállapodás értelmében Afganisztán vállalja, hogy az első hat hónapban 50 - kiutasított migránsokat szállító - repülőgépet fogad.

Az Eurostat, az Európai Unió statisztikai hivatala adatai szerint az Európába érkező bevándorlók között a szíriaiak után az Afganisztánból érkezettek vannak a legtöbben. Számuk 2015-ben az előző évhez képest megnégyszereződött, elérte a 178 ezret, 2016 második negyedévében mintegy 50 300 afgán nyújtott be menedékkérelmet.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 085 289 megtekintés

Videó: 48 315 420 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922930

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh