Vlagyimir Putyin orosz elnök reagált Joe Biden amerikai alelnök nyilatkozatára, amely szerint elképzelhető egy Oroszország elleni kibertámadás. Az orosz államfő az indiai Goában megrendezett BRICS csúcs után tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy ez az első alaklom, hogy az Egyesült Államok elismerte részvételét egy ilyen akcióban.

Putyin elmondta, hogy az amerikai hacker-támadásról szóló fenyegetések nem felelnek meg a nemzetközi kapcsolati normáknak.

Az egyetlen újdonság, hogy első alkalommal az Egyesült Államok a legmagasabb szinten is elismerte részvételét ezekben a tevékenységekben és bizonyos mértékben fenyegetnek is – ami természetesen nem felel meg a nemzetközi kommunikáció előírásainak – mondta az orosz elnök.

Úgy látszik, idegesek – mondta Putyin.

Joe Biden amerikai alelnök pénteken azt mondta, hogy Washington kész válaszolni az Oroszországból végrehajtott hacker-támadásokra, melyek célja, hogy megzavarja a közelgő amerikai elnökválasztást.

Küldünk egy üzenetet (Putyinnak) – nyilatkozta Biden az amerikai NBC televíziónak. Ő tudni fogja. Egy időben tervezzük a választásokkal és az adott körülmények között a legnagyobb hatása lesz – mondta az alelnök.

Biden fenyegetőzése egybeesett azzal kiszivárgott információval, amely szerint a Fehér Ház felkérte a CIA-t egy olyan átfogó „fedett” internetes hadművelet indítására, amellyel zaklatnák és „kínos helyzetbe hoznák” az orosz vezetést. Az akciót megtorlásként szánják, amiért Hillary Clinton elleni kibertámadásokkal megpróbálták befolyásolni az elnökválasztást.

Az orosz elnök emlékeztetett, hogy az Egyesült Államok tevékenységei (kémkedés, lehallgatás) jól ismertek mindenki számára, ezek nem titkosak – mondta.

Az Egyesült Államok a belső problémáiról szeretné elterelni a figyelmet azzal, hogy Oroszországot ellenségként ábrázolja.

Sok probléma van az Egyesült Államokban és ilyen körülmények között sokan úgy döntenek, hogy kipróbálják és tesztelik a választók figyelmének elterelési módszerét a saját problémáikról. Ez az aminek jelenleg szemtanúi vagyunk, szerintem – mondta Putyin.

Valaki eltereli a figyelmet a hazai problémákról egy ellenség létrehozásával, annak érdekében, hogy egyesítse a nemzetet az ellenség ellni harcban – tette hozzá az orosz államfő.

Iránnál nem jött be

Irán és az iráni nukleáris fenyegetés ábrázolása, mint ellenség nem működött. Oroszország (ellenségként ábrázolva) úgy tűnik sokkal érdekesebb. A véleményem szerint ezt a bizonyos kártyát, most aktívan játsszák – mondta Putyin.

Sajnálatos, hogy az aktuális amerikai belpolitikai problémák miatt, az orosz–amerikai kapcsolatokat áldozzák fel. Ez tulajdonképpen tönkreteszi általánosságban a nemzetközi kapcsolatokat – tette hozzá.

Nem tudjuk mi fog történni az amerikai elnökválasztás után, de üdvözlünk mindenkit, aki szeretne együttműködni velünk – mondta az orosz elnök.

A választási kampányról szólva Putyin megjegyezte, hogy az káros és kontraproduktív, hogy feláldozzák az amerikai–orosz kapcsolatokat az amerikai belpolitikai események során.

Az összes korábbi amerikai választási kampányt elemezve – minden ismétlődik újra és újra, mint már említettem. És akkor vannak emberek, akik suttogják nekünk, hogy “Oh, várj, várj, hamarosan vége lesz és minden újra normális lesz – mondta Putyin.

Ez már nem vicces többé. De, ha valaki konfliktust akar – az nem a mi választásunk, és ez azt jelenti, hogy lesz néhány probléma. Mi nem akarjuk ezt. Mi az ellenkezőjét szeretnénk, közös alapot keresni és együttműködni a globális problémákon, amelyekkel Oroszország, az Egyesült Államok és az egész világ is szembenéz.

A Brazília, Oroszország, India, Kína és a Dél-afrikai Köztársaság alkotta BRICS-csoport tanácskozása vasárnapig tartott. A világ népességének 53 százalékát kitevő országcsoport azzal a céllal kezdett együttműködni 2011-ben, hogy ellensúlyozzák a Nyugat befolyását a világ ügyeinek irányításában.

Forrás: oroszhirek.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 063 787 megtekintés

Videó: 48 285 943 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919378

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh