A londoni City pénzügyi szolgáltatási szektora kiszorul az Európai Unió egységes belső piacáról, ha a brit kormány az EU-tagság megszűnése után nem tartja magát a szabad mozgás uniós alapelvéhez - mondta a Financial Timesnak a német pénzügyminiszter.

Wolfgang Schäuble a londoni gazdasági napilap által pénteken ismertetett interjúban kijelentette: ha Nagy-Britannia az EU belső piacán akar maradni, akkor nem számíthat kivételes bánásmódra a migráció kérdésében, mivel a mozgásszabadság az egységes EU-piac központi eleme. "Nincs á la carte-menü, csak a teljes menü van, vagy semmilyen" - fogalmazott Schäuble az interjúban.

A német pénzügyminiszter szerint a belső EU-piachoz kötődő alapvető szabadságjogok elfogadása nélkül "természetesen" nem lehet szó arról sem, hogy a londoni pénzügyi szolgáltatási szektor megtarthassa a passporting-jogokat, vagyis az európai piacokra szóló szolgáltatásnyújtási engedélyeit, és így nem lenne akadálytalan hozzáférése a pénzügyi szolgáltatási termékek EU-piacához.

Schäuble hozzátette: máris "nagyon sok" kérés érkezik olyan londoni központú vállalatoktól, amelyek foglalkoznak azzal a gondolattal, hogy tevékenységeik egy részét áttelepítsék-e Frankfurtba.

Londoni pénzügyi elemzők is folyamatosan figyelmeztetik a brit kormányt arra, hogy több tízmilliárd font bevételkiesést és több tízezer munkahely megszűnését okozhatja a Cityben, ha Nagy-Britannia kivonul az EU egységes belső piacáról szabadkereskdelmi megállapodás nélkül.

Az Oliver Wyman globális vállalati tanácsadó cég által a City legnagyobb pénzügyi szolgáltatási vállalkozásait képviselő szervezet, a TheCityUK megbízásából összeállított tanulmány szerint a legrosszabb forgatókönyvek megvalósulása esetén az EU-piachoz kötődő citybeli üzleti aktivitás 40-50 százalékkal zuhanna, 18-20 milliárd font (6500-7200 milliárd forint) bevételkiesést és 31-35 ezer munkahely megszűnését okozva a londoni pénzügyi szolgáltatási szektorban.

Az elemzés szerint azonban ez csak a közvetlen hatás lenne, a tovagyűrűző másodlagos hatások miatt még további 14-18 milliárd font bevétel és 34-40 ezer munkahely kerülhet veszélybe. A legrosszabb forgatókönyv szélsőérték-hatása így akár 38 milliárd font (csaknem 14 ezer milliárd forint) bevételkieséssel és 75 ezer munkahely megszűnésével is járhat a Cityben.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi tanácsadó csoport, a Z/Yen Group - amely félévente állít össze globális rangsort a világ vezető pénzügyi központjairól - idei őszi ranglistáján már csak minimális előnyt mutatott ki a továbbra is első helyezett Londonnak, és jelezte, hogy a következő rangsorban már "komoly változások lehetnek", mivel az ennek összeállításához megkezdődött felmérés beérkezett befektetői értékeléseiben jelentősen romlott London mint pénzügyi központ megítélése.

A Z/Yen következő rangsorának felmérése jórészt már a brit EU-tagságról rendezett júniusi népszavazás utáni időszakra esik. A referendumon a részvevők szűk, 51,9 százalékos többsége arra voksolt, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az Európai Unióból.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 769 213 megtekintés

Videó: 48 961 874 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7033695

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh