Véget ért Kambodzsában az Ázsiai Parlamentáris Közgyűlés kilencedik plenáris ülése; Törökországnak adták a szervezet soros elnökségét, Fethullah Gülen mozgalmát pedig terrorszervezetté nyilvánították.

Ahmet Aydin, a török parlament helyettes szóvivője szerint ez a történés mérföldkőnek tekinthető az Európai Unió és Törökország viszonyában: azt jelenti, hogy a török kormány többé nem tartja elsődleges célnak az európai integrációt, ehelyett Ázsia felé fordul.

Az Ázsiai Parlamentáris Közgyűlés 42 tagállamból és 26 megfigyelői státuszú országból áll. Ez a csoport egyike a legfontosabb nemzetközi szervezeteknek: Kínától Indiáig, Oroszországtól Iránig, Pakisztántól Malajziáig és Indonéziáig tart a kiterjedése, legfontosabb szerelői pedig Oroszország és Kína. A régió ráadásul szilárd gazdasági növekedést mutat: tagjai nagy mértékben hozzájárulnak a világgazdaság termelékenységéhez.

Aydin azt mondta, a globális hatalmi egyensúly központja most Ázsia felé tolódik el. “Ázsia globális hatalmi központtá válik. A régióban húzódik egy fontos energiafolyosó és a Selyemút nevű kereskedelmi útvonal. Nemsokára Törökország befejezi egy úthálózat építését, ami összeköti Európát Ázsiával. A kereskedelmi kapcsolatok jól fejlettek ebben a régióban. Olyan országok mint Kína és India aktívan fejlesztik az ipar termelést és az IT szektort.” – mondta.

Aydin elmondása szerint a fent említett történések azt vetítik előre, hogy Törökország figyelmen kívül fogja hagyni Európát, ehelyett inkább Ázsia felé kezdi összpontosítani külkapcsolatait. Ezekkel az együttműködésekkel egy közös ázsiai piac jön létre, ami a világgazdaság középpontjává válik. Törökország számára ez olyan lehetőséget jelent, amit nagyságrendileg össze se lehet hasonlítani az európai kapcsolatokkal vagy akár az EU-csatlakozással.

A kilencedik plenáris ülésen Törökországnak első alkalommal adták a szervezet elnökségét. Aydin elmondása szerint a következő kétéves időszakban kiemelkedő fontosságú események történnek majd, aminek hatására Törökország alapvetően megváltoztathatja Európával kapcsolatos hozzáállását.

Forrás: hidfo.ru / sputniknews.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 288 984 megtekintés

Videó: 47 463 096 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6782996

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh