Az amerikai szenátus szerdán jóváhagyta Donald Trump elnök jelöltjét, Rex Tillersont a külügyminiszteri tisztség betöltésére.

A szenátus a jelöltet elutasító demokraták erőfeszítései ellenére is megszavazta Rex Tillerson külügyminiszteri kinevezését. A voksolás 56:43 arányú támogatást biztosított az amerikai diplomácia leendő vezetőjének, s az első hírekkel ellentétben nem egy, hanem négy demokrata párti szenátor is mellé állt. A nyugat-virginiai Joe Manchin mellett az észak-dakotai Heidi Heitkamp, a virginiai Mark Warner és Maine állam szenátora, Angus King is Tillerson mellett szavazott.   

A szenátusi meghallgatás során néhány szenátor azzal érvelt a kinevezés ellen, hogy Tillerson nem támogatja az Oroszország elleni szankciókat, majd demokraták megpróbálták - sikertelenül - elnapoltatni a voksolást.    

A 65 éves Tillerson korábban az ExxonMobil elnök-vezérigazgatójaként dolgozott és szoros üzleti kapcsolatot tartott fenn - mások mellett - Oroszországgal, az orosz állami olajvállalattal is, emellett jónak mondják személyes viszonyát az orosz elnökkel, Vlagyimir Putyinnal.    

Korábbi republikánus kormányzatok tagjai - így például Robert Gates, George W. Bush elnök védelmi minisztere vagy Condoleezza Rice volt külügyminiszter - már a jelölésekor dicsérte Tillersont.    

Gates "országunk legnemesebb értékeinek globális bajnokaként" minősítette a volt üzletembert, s Condoleezza Rice is hasonló jelzőkkel illette.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 72 207 936 megtekintés

Videó: 45 308 414 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6346653

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh