Az amerikai államkincstár azt nyilatkozta, hogy amennyiben az adósságplafont augusztus 2-ig nem emelik fel a fizetésképtelenség elkerülhetetlen.

A fehérház tárgyalásokat folytat a törvényhozással, hogy a kormánykiadások csökkentése fejében megemelhessék az adósságplafont.

A legtöbb ember elképzelni sem tudja mekkora összeg 14,3 ezer milliárd dollár.

Stan Collender, a Qorvis Communications költségvetési szakértője elmondta, hogy a legnagyobb összeg, amit egy amerikai valaha kézben tartott, legyen az valódi vagy játékpénz, 15 140 dollár. Ennyi játékpénz jár az eredeti Monopoly társasjátékhoz.

Az Egyesült Államok ennek az összegnek a 185-szörösét veszi fel kölcsön formájában percenként.

Íme, még néhány szemléltető összehasonlítás:

Timothy Geithner, amerikai pénzügyminiszter azt mondta, hogy az Egyesült Államok körülbelül 125 milliárd dollár kölcsönt vesz fel havonta.

Ebből az összegből a kormány mind a 300 millió polgárának vehetne egy Apple iPad-et.

Egy 31-napos hónap esetében ez azt jelenti, hogy a kormány 4 milliárd dollár kölcsönt vesz fel naponta.

Négy milliárd dollárnak megfelelő mennyiségű tízcentesből körbe lehetne keríteni a földet és még maradna egy kis aprónk.

Az USA óránként 168 millió dollár kölcsönt vesz fel, ami több, mint amennyit Alaszkáért fizettek 1867-ben a mostani dollárra átváltva.

Két óra alatt annyi kölcsönt vesz fel, amennyit Arkansas, Missouri, Iowa és a többi terület fejében Franciaországnak fizetett 1803-ban.

Az Egyesült Államok másodpercenként több mint 40 000 dollár kölcsönt vesz fel. Ez több, mint a legtöbb egyetem éves tandíja, szállással és étkezéssel együtt.

„Erre a legtöbb ember felkapja a fejét,” írta Doug Holtz-Eakin, George W. Bush vezető fehérházi közgazdásza egy emailben. „Nekem két gyerekem van, tehát ez azt jelenti, hogy a kormány több kölcsönt vesz fel minden tíz másodpercben, mint amennyit én saját gyerekeim teljes egyetemi oktatására költöttem.”

A Kongresszusi Költségvetési Hivatal előrejelzése szerint a költségvetési hiány a 2011-es pénzügyi évre körülbelül 1.4 ezer milliárd dollár lesz.

„Bill Gates teljes vagyona, ami jelenleg körülbelül 56 milliárd dollár, mindössze 15 napnyi hiány fedezetére lenne elegendő,” mondta Jason Peuquet, a Bizottság a Felelős Kormányköltségvetésért elemzője. „Warren Buffet körülbelül 50 milliárd dolláros vagyona is csupán 13 napra lenne elegendő.”

Forrás: idokjelei.hu

Ezen az oldalon összehasonlítható a világ országainak adóssága:

Kattintson ide...

Magyarország (2010) 92,9 milliárd dolláros (~18 234 milliárd Ft) adósságával az erősen eladósodott országok közé tartozik, de Ausztria (253,7 milliárd $) ebben a sorban megelőz bennünket. GDP-hez viszonyítva viszont jobban állnak nálunk.

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 572 477 megtekintés

Videó: 48 758 312 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6995512

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh