Zárt ülésen kezdődtek Moszkvában szerdán Szergej Lavrov orosz és Rex Tillerson amerikai külügyminiszter tárgyalásai, a találkozót megelőzően az orosz diplomáciai tárca úgy nyilatkozott, hogy rejtély számára az Egyesült Államok Szíria-politikája.

Lavrov a találkozó első, tévékamerák által rögzített perceiben annak fontosságát hangoztatta, hogy nem szabad megengedni a Szíria elleni, jogsértő módon végrehajtott amerikai légicsapások megismétlődését és rámutatott, hogy a Washington ellentmondásos nyilatkozatok tesz a konfliktussal kapcsolatban.    

Az orosz diplomácia vezetője elfogadhatatlannak nevezte, hogy a partnereket ultimatív formában választás elé állítsák. Ezzel arra utalt, hogy Tillerson közvetlenül a moszkvai vizitjét megelőzően értésre adta: Moszkvának választania kell a Nyugat és Bassár el-Aszad szíriai elnök között. Lavrov hozzátette, hogy Moszkva a kollektív fellépés híve és hogy személy szerint őszinte tárgyalásokra számít vendégével egy széles körű terrorellenes koalíció kialakításáról.   

Tillerson szintén reményének adott hangot, hogy nyílt és őszinte eszmecserét fognak folytatni, amely pozitív irányban mozdítja elő a kétoldalú viszonyt. Mint mondta, a találkozón a felek megpróbálják tisztázni az álláspontokat azokban a kérdésekben, amelyekben a két ország céljai és feladatai egybeesnek, függetlenül azok eltérő taktikai megközelítésétől. Szavai szerint egyúttal lehetőség nyílik az álláspontok kifejtésére olyan ügyekben is, ahol a két ország különböző nézeteket vall, a különbségek szűkítése és a nézőpontok világossá tétele érdekében.     

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes a tárgyalások előtt újságírók előtt kijelentette, hogy az Egyesült Államok retorikáját a primitívség és a durvaság jellemzi, és reményét fejezte ki, hogy nem ez válik az új amerikai politika lényegévé. Nehezményezte, hogy Washington előre elkészített következtetéseket kíván áterőltetni.    

Rjabkov azt hangoztatta, hogy Moszkva számára "egészében véve rejtély" az amerikai kormánynak a szíriai válsággal kapcsolatban képviselt irányvonala. Ismételten agressziónak és a nemzetközi jog megsértésének minősítette a szíriai célpontok ellen intézett amerikai katonai csapást.   

"Minden, a szíriai helyzettel kapcsolatos kérdést megvitatnak majd a tárgyaláson. Nem nagyon értjük, hogy az amerikai kormány konkrétan mit ért azon, amikor különböző szinteken hol biztonsági, hol stabilitási zónákra utal" - mondta.  

Állítása szerint az Egyesült Államok azért akar az ENSZ Biztonsági Tanácsában keresztülerőltetni egy Szíriáról szóló határozatot, mert azzal törvényesíteni kívánja a szíriai kormányerők bázisa ellen intézett katonai csapását.    

Kijelentette, hogy a közel-keleti válsággócok mellett a felek megvitatják az ukrajnai és a koreai-félszigeti helyzetet is.   

A találkozót megelőzően Vlagyimir Putyin elnök a Mir tévécsatornának nyilatkozva kijelentette, hogy romlottak az orosz-amerikai kapcsolatok Donald Trump elnök hivatalba lépése óta.   

"Azt lehet mondani, hogy munkaszinten, különösen katonai szinten nem lett jobb, hanem valószínűleg romlott" - fogalmazott a kapcsolatok állapotára vonatkozó kérdésre válaszolva az orosz vezető.   

Az orosz televíziók a külügyminiszteri tárgyalások alatt sugározták az interjú részleteit.   

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte: van "bizonyos valószínűsége" annak, hogy Putyin az amerikai és az orosz külügyminiszter megbeszélése után mindkettejüket fogadja. Ugyanakkor "rövidlátónak" nevezte azokat a Moszkvához címzett nyugati felszólításokat, hogy el kell határolódni Aszadtól. Úgy vélekedett, hogy ez egyenértékű a terrorizmus elleni harc feladására való felszólítással, mert a szíriai hadsereg a terroristák ellen harcol.   

Marija Zaharova külügyi szóvivő Facebook-bejegyzésben észrevételezte, hogy az amerikai újságírók bekiabálásaikkal találkozón olyan "bazárt" rendeztek az orosz külügyminisztérium vendégházában, amilyet az még a fennállása óta nem látott. A sajtó képviselői a tárgyalás kezdetekor, még a nyitónyilatkozatokat megelőzően próbálták meg kérdésekkel ostromolni Lavrovot, majd a miniszterek által elmondottak után Tillersont igyekeztek szóra bírni, semmibe véve a protokollt.

 

Véget ért az orosz-amerikai külügyminiszteri találkozó - Putyin fogadta Tillersont

Az ötórás orosz-amerikai külügyminiszteri tanácskozást követően Vlagyimir Putyin orosz elnök szerda délután a Kremlben fogadta Rex Tillersont, az amerikai diplomácia vezetőjét.

Tillerson és vendéglátója, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megbeszéléséről, amelyek egy közös ebéden is folytatódott, nem adtak ki közleményt. A két vezető diplomata együtt kereste fel a moszkvai elnöki hivatalt.   

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő bejelentette, hogy az este folyamán közös sajtótájékoztató várható.       

A megbeszélések alatt Dmitrij Peszkov "rövidlátónak" nevezte azokat a Moszkvához címzett nyugati felszólításokat, amelyek szerint el kellene határolódnia Bassár el-Aszad szíriai elnöktől. Úgy vélekedett, hogy ez egyenértékű a terrorizmus elleni harc feladására való felszólítással, mert a szíriai hadsereg a terroristák ellen harcol.       

A külügyminiszteri találkozó előtt Vlagyimir Putyin elnök a Mir tévécsatornának nyilatkozva kijelentette, hogy romlottak az orosz-amerikai kapcsolatok Donald Trump elnök hivatalba lépése óta.       

"Azt lehet mondani, hogy munkaszinten, különösen katonai szinten nem lett jobb, hanem valószínűleg romlott" - fogalmazott a kapcsolatok állapotára vonatkozó kérdésre válaszolva az orosz vezető.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 062 918 megtekintés

Videó: 48 284 336 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919201

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh