Emmanuel Macron szerint az Európai Unióban alapvető reformokat kell végrehajtani, ellenkező esetben valós veszéllyé válhat a Frexit, vagyis Franciaország kilépése az EU-ból, vagy a Nemzeti Front hatalomra kerülése.

A francia elnökválasztás független centrista EU-párti jelöltje, aki a vasárnapi második fordulóban a Nemzeti Front vezetőjével, Marine Le Pennel verseng az államfői tisztségért, hétfőn a BBC televíziónak nyilatkozva megerősítette, hogy Európa-párti politikát kíván folytatni.
   
"A választási kampányban is folyamatosan az európai ideát és az európai politikai (célokat) védem, mert meggyőződésem szerint ez rendkívül fontos a francia népnek, és abból a szempontból is, hogy hazánk milyen helyet foglal el a globalizáció folyamatában" - mondta a francia elnökjelölt.
   
Hozzátette ugyanakkor: szembe kell nézni a jelenlegi helyzettel, és figyelembe kell venni azt a tényt, hogy a francia nép "ma rendkívül dühös és türelmetlen".
   
Macron szerint az Európai Unió működési hiányosságai nem tarthatók fenn tovább, ezért ő úgy gondolja, hogy elnöki megbízatása az EU és az európai folyamat "mélységi reformjára" is kiterjed majd.
   
Kijelentette: "árulással" érne fel, ha hagyná, hogy az EU a továbbiakban is úgy működjön, mint most, ebben az esetben ugyanis "jön a Frexit, vagy a Nemzeti Front".

 

Marine Le Pen: Macron a pénzvilág jelöltje és a nép ellenfele

Hat nappal a francia elnökválasztás második fordulója előtt a szuverenista Marine Le Pen "a pénzvilág és a rendszer jelöltjének" és "a nép ellenfelének" nevezte a favoritnak számító centrista riválisát, Emmanuel Macront. Néhány órával később tartott nagygyűlésén a centrista politikus pedig "Franciaország-ellenes pártnak" nevezte a Nemzeti Frontot, és "ellenállásra", valamint "az értékek megvédésére" kérte a franciákat "a szélsőjobboldallal szemben".

A radikális jobboldali Nemzeti Front jelöltje hétfőn a Párizshoz közeli Villepinte-ben tartott kampányrendezvényén mintegy egyórás beszédében az "önjelölt győztes" és "bankár" Emmanuel Macront ostorozta, s vele szemben "a korán kelő Franciaország" jelöltjének nevezte magát, aki "megvédi" a franciákat.
   
Emmanuel Macron egy párizsi kiállítócsarnokban kora este tartott kampányrendezvényén erre reagálva azt mondta: "ők az igazi, hatalmas, megszervezett, ügyes és elszánt ellenségeink. Találkozhattok velük az utcán, vidéken vagy a neten, gyakran névtelenül, de ugyanannyira gyűlölködők, mint gyávák (..) A katasztrófa ügynökeinek a pártja, a francia szélsőjobboldal itt áll a Nemzeti Fronttal (...) a dühöt használják fel és hazugságot terjesztenek" - jelentette ki.
   
Macron szerint Marine Le Pen a joggal dühös és elégedetlen embereknek válaszként "a befelé fordulást, az elzárkózást, a gyűlöletet, Franciaországnak Európából, a világból, a történelemből történő kilépését" javasolja. A centrista jelölt szerint a Le Pen-féle "nacionalizmus gazdasági háborúhoz, nyomorhoz és a mindenkivel szembeni háborúhoz vezet".
   
"A Nemzeti Front Franciaország-ellenes párt, mert amit a párt képvisel és javasol, mindannak az elkerülhetetlen összeomlását eredményezné, amit Franciaországnak nevezünk, az értékeinknek, az erőnknek, a nagyságunknak" - fogalmazott a volt gazdasági miniszter.
   
Marine Le Pen a délelőtti rendezvényen arról is beszélt, hogy "ennek a választásnak sokkal több a tétje, mint a programok, ez más, mint intézkedéssorozatok felsorolása. Két világnézet, két filozófia áll egymással szemben, és úgy gondolom, hogy két különböző személyiség is".
   
"Azt kérem Macrontól, hogy mondja meg, milyen szószt akar megetetni a franciákkal? Ki lesz a miniszterelnök? Hány leköszönő szocialista képviselő indul mozgalma színeiben a parlamenti választásokon" - tette fel kérdéseit a jobboldali jelölt, akit a felmérések szerint jelenleg a választók 39-40 százaléka támogat centrista riválisával szemben, aki 59-60 százalékos támogatottságra számíthat vasárnap.
   
Az Európa-ellenes Marine Le Pen saját tervei ismertetésekor ismételten nem beszélt arról, hogy kivezetné Franciaországot az eurózónából, csak annyit mondott, hogy "a szuverenitáshoz történő visszatérésről" megválasztása esetén tárgyalásokat kezdeményezne Brüsszellel.
   
Az elnökjelölt előtt szólalt fel az általa szombaton miniszterelnök-jelöltként megjelölt és a rendezvény díszvendégeként köszöntött szintén szuverenista Nicolas Dupont-Aignan, akit mintegy 20 ezren ünnepeltek. A két politikus közötti hatpontos kormányzati megállapodás - ellentétben a Nemzeti Front programjával - kimondja, hogy már nem tekinti elengedhetetlennek a gazdaságpolitikához Franciaország kivezetését az eurózónából.
   
A Nemzeti Front politikusai hétfőn a kérdésről csak annyit mondtak francia újságíróknak, hogy a francia frankhoz való visszatérés éveket vehet igénye, és nem jelenti azt, hogy az eurót kivezetnék, hanem két valuta lenne forgalomban, de a franciák mindenképpen visszakapják a nemzeti valutájukat.
   
Hírmagyarázók arra is felhívták a figyelmet, hogy Marine Le Pen egy szót sem szólt Jeanne d'Arcról, aki a Nemzeti Front jelképe, s akit mintegy negyven éve hagyományosan május 1-én ünnepel a párt, amikor is a baloldali szerveztek a munka ünnepén vonulnak fel. A szuverenista jelölt nem vett részt délelőtt az apja, a pártalapító, de a pártból Marine Le Pen által 2015-ben kizárt Jean-Marie Le Pen által vezetett ünnepségen a párizsi operaház közelében. A megemlékezésen nem jelentek meg a Nemzeti Frontnak a többi vezetői sem, akik Marine Le Pen nélkül egy másik Jeanne d'Arc szobornál helyezték el a megemlékezés virágait.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 064 355 megtekintés

Videó: 48 286 778 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919465

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh