A Brexit-tárgyalásokért felelős brit miniszter szerint Nagy-Britannia biztosan nem fizet százmilliárd eurót az Európai Uniónak.

A Financial Times szerdán közölte: számításai szerint az Európai Unió akár százmilliárd euró egyszeri bruttó befizetési igényt is benyújthat Nagy-Britanniának a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló megállapodás fejében.   

A londoni gazdasági napilap értesülései szerint az EU Brexit-tárgyalói felfelé módosították az unióval szembeni brit pénzügyi kötelezettségekről szóló eredeti kalkulációikat, amelyek egyebek mellett tartalmazzák a brit EU-tagság megszűnése utáni időszakra, 2019-2020-ra járó mezőgazdasági hozzájárulást és az uniós adminisztratív költségeket.   

A nettó befizetési igény a 100 milliárd eurós bruttó összegnél nyilván kisebb lesz, de így is jóval magasabbnak ígérkezik az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker által korábban felvetett 60 milliárd eurónál - áll a Financial Times szerdai cikkében.   

David Davis, a kilépési tárgyalások irányítására létrehozott brit minisztérium vezetője azonban az ITV brit kereskedelmi televíziónak nyilatkozva szerdán kijelentette: a brit kormány "ekkora válási számlát" biztosan nem fog elfogadni és kifizetni. Davis szerint London annyit fizet majd, amennyire jogilag kötelezhető, és "nem annyit, amennyit az Európai Bizottság akar".   

A Brexit-ügyi miniszter szerint a brit kormány komolyan veszi jogosultságait és kötelezettségeit, de egyelőre "semmiféle számot nem látott" az EU részéről. Davis "keménykedéssel" vádolta az Európai Unió illetékeseit.   

A brit sajtóban korábban is jelentek meg számítások arról, hogy a kilépési végszámlán mekkora követelés állhat majd az EU részéről, de az eddig nyilvánosságra került lehetséges legmagasabb összegek sem haladták meg a 70 milliárd eurót.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 090 270 megtekintés

Videó: 48 319 639 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923454

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh