Németország kormánya ultimátumot adott Törökországnak: két hetük van arra, hogy engedélyezzék a német politikusok látogatásait az Incirlik légibázison, ellenkező esetben a német katonák elhagyják Törökországot.

A német kormány két hetet adott Törökországnak, hogy „megoldják az Incirlik bázis használatával kapcsolatos problémákat” – amennyiben ezt nem teszik meg, a német kontingens másik bázist keres és kivonul Törökországból.

A Der Spiegel német lap beszámolója szerint a Bundestag képviselőivel tartott találkozó során a külügyminisztérium és védelmi minisztérium tisztviselői egyaránt azt mondták, hogy legfeljebb két hétig hajlandóak tárgyalni a török partnerekkel, mielőtt döntést hoznak a kivonulásról.

Az Incirlik légibázist főként a török és amerikai fegyveres erők használják, de emellett itt állomásozik mintegy 260 német katona is, és a német légierő gépei.

Németország vezetői legutóbb május 15-én fenyegetőztek a kivonulással, amikor Törökország újra letiltotta a német politikusok által tervezett látogatásokat. A török kormány akkor azt állította; azért tiltották meg a Bundestag-képviselők számára a beutazást, mert felmerült a gyanú, hogy a német delegáció tagjai terrorszervezetet támogatnak.

A németeket annyira váratlanul érintette a kitiltás, hogy amiatt a Bundeswehr által tervezett fejlesztéseket sem tudják végrehajtani. Korábban a védelmi minisztérium 58 millió eurót különített el az Incirlik létesítmény fejlesztésére, beleértve egy külön repülőteret is a német Tornado gépek számára, emellett 30 millió eurót a Luftwaffe új parancsnoki központjának építésére szántak.

A múlt hét folyamán már Angela Merkel német kancellár is egyértelműen kijelentette, hogy amennyiben a német politikusok nem látogathatnak az Incirlik bázisra, keresnek egy másik létesítményt egy másik országban, és a Bundeswehr elhagyja Törökországot.

Forrás: hidfo.ru / spiegel.de

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 061 950 megtekintés

Videó: 48 282 105 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6918993

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh