Az Egyesült Államok kidolgozta az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) újratárgyalásának alapelveit és a dokumentumot Robert Lighthizer hétfőn este megküldte a kongresszusnak.

Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi képviselője az alapelveket rögzítő dokumentumhoz csatolt levelében hangsúlyozta: a Trump-adminisztráció célja az amerikai kereskedelmi deficit csökkentése a Kanadába és Mexikóba exportált amerikai termékek volumenének növelésével.   

A törvényhozóknak továbbított 18 oldalas dokumentum leszögezi: az amerikai kormányzat azon igyekszik, hogy csökkentsék a tisztességes versenyt akadályozó támogatásokat és a piaci viszonyokat kártékonyan befolyásoló kereskedelmi praktikákat. Az  új megállapodásnak "megfelelő mechanizmus révén" biztosítania kell a kereskedelmi partnerek valutamanipulációinak elkerülését is.    

A Trump-kormányzat prioritásai közé tartozik a kereskedelmi vitákat rendező eddigi mechanizmus törlése, amely nagy mértékben ellehetetleníti, hogy az Egyesült Államok dömpingellenes és szubvencióellenes pereket indíthasson kanadai és mexikói vállalatok ellen. A várható tárgyalásokon Washington szeretné megszüntetni az amerikai agrártermékek kanadai és mexikói exportja előtt álló akadályokat, köztük a tisztességtelen árképzést és a szubvenciókat is.     

A törvényhozókhoz intézett levelében Robert Lighthizer kiemelte: "túl sok amerikait érintettek hátrányosan a gyárbezárások, a kiszervezett munkahelyek és a megszegett politikai ígéretek. Trump elnök irányítása alatt az Egyesült Államok Kereskedelmi Képviselője korrekt megállapodást fog megtárgyalni".   

Az 1992-ben aláírt és 1994. január elsején életbe lépett Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) felmondása vagy újratárgyalása Donald Trump választási ígéreteinek egyike. A demokrata párti törvényhozók és a szakszervzeti vezetők korábban arra emlékeztették Donald Trumpot, azt várják el tőle, hogy a NAFTA-tárgyalásokon védje meg az amerikai dolgozók érdekeit. Richard Trumka, a több mint 12 millió dolgozót tömörítő szakszervezeti ernyőszervezet, az AFL-CIO elnöke úgy nyilatkozott: a NAFTA "kétségbevonhatatlan kudarc" és teljesen újra kell tárgyalni. Egy hétfői telekonferencián Trumka hangsúlyozta: a szakszervezetek minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy a kereskedelmi egyezmény újratárgyalása sikeres legyen.     

A NAFTA újratárgyalásának folyamata várhatóan augusztus közepén kezdődik.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 098 989 megtekintés

Videó: 48 324 453 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923964

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh