Donald Trump amerikai elnök időpocsékolásnak tartja, hogy külügyminisztere megpróbál tárgyalni Észak-Koreával.

Egy nappal azután, hogy Rex Tillerson Pekingben nyilvánosan elismerte, Washington több csatornán közvetlen kapcsolatban áll Phenjannal, Trump elnök a Twitteren közzétett üzenetében azt javasolta a Kínában tárgyaló külügyminiszterének, hogy ne vesztegesse idejét diplomáciai tárgyalásokra Észak-Koreával.    

"Megmondtam Rex Tillersonnak, a mi csodálatos külügyminiszterünknek, hogy csak az idejét vesztegeti, ha megpróbál tárgyalni a Kicsiny Rakéta Emberrel" - írta mikroblogján az amerikai elnök Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőre utalva, majd hozzátette: "takarékoskodj az energiáddal, Rex, meg fogjuk tenni, amit meg kell tennünk!".    

 

Tillerson Pekingben azt fejtegette, hogy az Észak-Korea körüli feszültséget az amerikai diplomácia enyhíteni szeretné. "Az egész helyzet pillanatnyilag kicsit túlhevült. Ha Észak-Korea leállna a rakéta-felbocsátásokkal, az jelentősen enyhítené a dolgokat" - fogalmazott az amerikai külügyminiszter a kínai fővárosban.   

Donald Trump bejegyzése meghökkenést keltett amerikai diplomáciai körökben. Richard Haass, a Külkapcsolatok Tanácsa nevű amerikai független elemző intézet elnöke szintén Twitter-bejegyzésben reagált.    

"A diplomácia nem kegy, amelyet osztogatunk, hanem fontos nemzetbiztonsági eszköz a számunkra" - írta a tekintélyes külpolitikai szakember. Leszögezte azt is: az elnök "teljes mértékben meggondolatlan" és "a külügyminiszternek le kell mondania".    

Sem Rex Tillerson, sem a külügyminisztérium nem reagált az elnök Twitter-bejegyzésére.    

Amerikai elemzők emlékeztetnek rá: nem ez az első alkalom, hogy Donald Trump a külügyminiszterrel ellentétes álláspontot képviselve nyilatkozik meg. Júniusban például, amikor Tillerson enyhíteni próbálta a Katar és Szaúd-Arábia közötti feszültséget, Trump Szaúd-Arábia oldalára állt. Ugyancsak nyilvánosan képviselt ellentétes álláspontot Irán ügyében: a külügyminiszter a perzsa vezetéssel kötött többhatalmi atomalku megtartása mellett érvelt, mondván, hogy Teherán betartja a megállapodásban foglaltakat, míg az elnök meglebegtette a megállapodás esetleges felmondását is.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 627 438 megtekintés

Videó: 48 818 875 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7007296

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh