James Mattis amerikai védelmi miniszter szerint az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdeke az Iránnal kötött nukleáris megállapodás fenntartása.

A tárcavezető a szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának meghallgatásán fejette ki véleményét kedden.    

Angus King, Maine állam republikánus szenátora arról kérdezte a minisztert, hogy az Iránnal kötött megállapodás nemzeti érdek-e, amire Mattis igennel válaszolt. Leszögezte: "Ha megerősíthetjük, hogy Irán tartja magát a megállapodásban foglaltakhoz, akkor egyértelmű, hogy fenn kell tartanunk az egyezményt."    

James Mattis hangsúlyozta, hogy jelenlegi információi szerint Donald Trump elnök sem gondolja ezt másképpen.     

A miniszter ugyanakkor leszögezte, hogy az Iránnal kapcsolatos amerikai nemzetbiztonsági érdekek szigorú vizsgálata mellett van.     

Donald Trump elnök az ENSZ-közgyűlés ülésszakának általános vitáján elmondott beszédében ezzel ellentétes álláspontot fejtett ki. "Nem hagyhatjuk, hogy egy gyilkos rezsim veszélyes rakétákat konstruálva továbbra is folytassa destabilizáló tevékenységét, és nem tarthatjuk magunkat egy olyan egyezményhez, amelynek örvén esetlegesen atomprogram épül ki" - fogalmazott az amerikai elnök az ENSZ székházában.    

A szenátusi meghallgatáson James Mattis kitért az Afganisztánban lévő amerikai csapatokra is. Elmondta: a 16 éve húzódó háború során az amerikai katonák most először vesznek részt teljes erővel a támadó katonai hadműveletekben.    

A miniszter - kérdésre válaszolva - szólt Észak-Koreáról és az Észak-Koreával kapcsolatos amerikai politikáról is. Leszögezte: a védelmi minisztérium "teljes mértékben támogatja Tillerson külügyminiszter erőfeszítéseit a diplomáciai megoldás megtalálására". A Pentagon (védelmi minisztérium) irányítója fontosnak tartotta hangsúlyozni azt is, hogy az Észak-Koreával folytatandó politikát illetően "a kormányzaton belül nincsenek olyan nagy nézetkülönbségek, mint azt egyesek gondolják". Hozzátette: az utasítások, amelyeket Donald Trump elnök neki és Rex Tillersonnak adott, egyértelműek, és a különböző diplomáciai erőfeszítéseket, köztük a Kínával közös kezdeményezéseket szorgalmazzák.    

A Phenjannal fenntartott közvetlen kommunikációs csatornákról - amelyekről Rex Tillerson a hétvégén először beszélt nyilvánosan - James Mattis elmondta: "amit mi teszünk, az csak szondázás. Nem folytatunk tárgyalásokat  Észak-Koreával".

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 76 689 818 megtekintés

Videó: 49 760 848 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7130080

Jelenleg az oldalon

37
Online

Interreg CE1013 REFREsh