A spanyol kormány megkezdte a katalán kormányzati feladatok átvételét szombaton, miután a szenátustól kapott felhatalmazás alapján Mariano Rajoy miniszterelnök péntek este feloszlatta az autonóm regionális kormányt.

A katalán elnöki jogkörök gyakorlásával Soraya Sáenz de Santamaría spanyol miniszterelnök-helyettest bízta meg a kormányfő, aki már összehívta a spanyol minisztériumok államtitkárait és helyettes államtitkárait, hogy döntsenek a különböző területeket érintő feladatokról.

Ilyen feladat például a spanyol belügyminisztérium számára a katalán rendőrség felügyelete. Első intézkedéseként José Ignacio Zoido spanyol tárcavezető menesztette Josep Lluis Trapero katalán rendőrfőnököt. Helyére pedig Ferrán López főfelügyelőt nevezte ki, aki eddig a katalán rendőrség területi koordinációjáért felelt, és a testület második embere volt.

Nyilvános levélben köszönt el a katalán rendőrségtől Pere Soler eddigi főigazgató, akit péntek este mentett fel posztjáról a spanyol miniszterelnök. Soler elfogadta menesztését, levelében pedig hangsúlyozta meggyőződését, hogy a katalán rendőrök bármilyen irányítás alatt továbbra is az állampolgárok jogainak tiszteletben tartásával végzik majd munkájukat.

“Megpróbáltuk, hogy ez a folyamat, amit ma él át Katalónia, ne érintse a katalán rendőri testület normális működését, de sajnos nem így lett” – írta a leköszönő vezető, aki szerint “rendkívül igazságtalan”, hogy megkérdőjelezték a katalán rendőrség szakmaiságát.

A spanyol sajtóban megjelent információk szerint várhatóan mintegy 150 magas beosztású katalán kormányzati tisztségviselő menesztését vonja maga után a spanyol kormány intézkedéssorozata.

Madridban szombaton kora délután tüntetést tartottak, hogy kifejezzék a spanyol nemzet egységét és a katalán függetlenségi nyilatkozat elutasítását. A spanyol nemzeti zászlót lengető résztvevők teljesen megtöltötték a belvárosi Plaza de Colónt. “Éljen Spanyolország! Éljen Katalónia!” – skandálták, és sokan emeltek “Együtt” feliratú táblákat a magasba. A spanyol egység támogatóit vasárnap Barcelonában várják nagy szabásúra tervezett felvonulásra.

Az eddigi katalán elnök “demokratikus ellenállásra” szólított fel

“Demokratikus ellenállásra” szólított fel a spanyol alkotmány 155-ös cikkének alkalmazásával szemben Carles Puigdemont eddigi katalán elnök Barcelonában szombaton, akinek menesztését péntek este jelentette be a spanyol miniszterelnök a spanyol szenátustól kapott felhatalmazás alapján.

“Egy demokratikus társadalomban a parlament választja vagy menti fel az elnököt” – jelentette ki, hozzátéve, hogy a Katalóniában bejelentett spanyol kormányzati döntések ellentétesek az állampolgárok szavazóurnáknál kinyilvánított akaratával.

A katalán politikus előre rögzített televíziós nyilatkozata elején elmondta: a katalán kormány teljesítette ígéretét azzal, hogy a helyi parlament pénteken megszavazta a független “Katalán Köztársaság” létrehozását célzó javaslatot.

“Világos számunkra, hogy az elért eredmények megvédésének legjobb módja a demokratikus ellenállás a 155-ös cikk alkalmazásával szemben” – fogalmazott, és türelemre, kitartásra, valamint a erőszakmentességre, illetve a béke megőrzésére szólított fel. Kérte, hogy tartsák tiszteletben azoknak a katalánoknak a tiltakozásait, akik nem értenek egyet a katalán parlament “többségének döntésével”.

“Tovább dolgozunk, hogy szabad országot építsünk” – hangsúlyozta Puigdemont, majd azzal folytatta, hogy olyan társadalmat szeretnének, amelyben kevesebb az igazságtalanság, nagyobb az egyenlőség, a szolidaritás és a testvériség a világ minden népével. “Kezdve Spanyolország népeivel, amelyekhez kölcsönös tisztelettel és elismeréssel akarunk kötődni” – mondta beszéde végén a katalán politikus.

Forrás: kitekinto.hu / MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 069 799 megtekintés

Videó: 48 297 829 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920425

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh