Minden uniós tagállamnak joga van saját igazságügyi rendszerének kialakítására, ugyanakkor az Európai Unióban létfontosságú az igazságügyi rendszerek összehangolása, és a jogállamiságot, mint a tagállamok közös értékét tiszteletben kell tartani - jelentette ki Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke hétfőn Brüsszelben.

Timmermans, az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságának (LIBE) a lengyel jogállamiságról folytatott vitáján elmondta, az Európai Bizottság továbbra is aggodalmát fejezi ki a lengyel igazságügyi reformmal kapcsolatban, a reform veszélyezteti a jogállamiság helyzetét az országban.    

Elmondta, hogy a bizottság ajánlásában arra kérte Varsót, hogy az európai normákat betartva állítsák vissza a jogállamiságot az igazságügyi szabályozás és bíróságok rendszerének uniós szabályok szerinti harmonizálása által. Sajnálatosnak nevezte ugyanakkor, hogy a lengyel kormány eddigi válaszaiból az tűnik ki, hogy semmilyen változást nem tervez megvalósítani a bizottsági ajánlásokból.   

Ha Lengyelország nem válaszol érdemben a javaslatokra, akkor a testületnek nincs más választása, mint hogy alkalmazza a rendelkezésére álló jogi eszközöket - szögezte le-.   

Timmermans hátrányos megkülönböztetésnek nevezte azt, hogy a női és férfi bírák eltérő életkorban kötelesek nyugdíjba vonulni. Ez ellentmond az európai szerződés és az alapjogi kartában foglaltaknak - jelentette ki.   

Az alelnök szerint az új szabályozás lehetőséget ad arra, hogy az igazságügyi miniszter nyomást gyakorolhasson a bírákra, amikor azok az európai ügyekkel foglalkoznak, és mindez aggodalomra ad okot.  Emellett nem felel meg az európai normáknak a bírák kinevezésének rendszere sem. A  bíráknak önmaguknak kellene kiválasztaniuk az új tagokat testületeikbe.   

Kijelentette: "a jogállamiság rendszerszintű megsértése zajlik Lengyelországban. A demokrácia a normák betartását és tiszteletben tartását jelenti. Ha nem ragaszkodunk a jogállamiság lengyelországi visszaállításához, akkor az európai együttműködést veszélyeztetjük" - fogalmazott.   

Sajnálatát fejezte ki, hogy a lengyel kormány jelenleg nem kíván tárgyalóasztalhoz ülni az uniós intézmények képviselőivel. Ennek ellenére az Európai Bizottság kitart amellett, hogy párbeszéd induljon Varsóval a vitás kérdések megoldásának megtalálása érdekében. A tagállamok és az uniós intézmények közös felelőssége, hogy megvédjék a lengyel állampolgárok jogait és visszatereljék Lengyelországot Európa szívébe - tette hozzá Timmermans.   

A vita során felszólaló képviselők közül többen a jogállamiság rendszerszintű megsértésének nevezték az igazságszolgáltatást érintő lengyel intézkedéseket. Sajnálatosnak nevezték, hogy a lengyel kormány részéről nincs nyitottság az aggodalmat keltő kérdések megvitatására és a jogszabályok uniós harmonizálására.   

Más tagállamokban is változásokra van szükség a jogállamiság megvédése és a demokrácia megerősítése érdekében - tették hozzá, de név szerint egyetlen országot sem említettek.     

Több felszólaló ugyanakkor arra mutatott rá, hogy z EU intézményei  kettős mércét alkalmaznak bizonyos tagállamokkal szemben. Szelektíven alkalmazzák azokat a szabályokat, amelyekre az Európai Uniót alapozták - mondták.    

Hozzátették azt is: véleményük szerint a lengyel ellenzék nem képes feldolgozni, hogy elvesztette a választásokat és ezért tesz meg mindent annak érdekében, hogy Európa-szerte negatív képet alakítsanak k saját hazájukról.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 069 983 megtekintés

Videó: 48 298 157 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920452

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh