Pakisztán a NATO légicsapásai meghiúsítása céljából légvédelmi eszközöket helyez el az afgán határ mentén. Ezt pénteken jelentette be a katonai parancsnokság képviselője, Asfak Nadim tábornok, aki azonkívül megjegyezte, hogy Iszlámábád többé nem kívánja megtűrni a CIA számos dolgozójának jelenlétét az országban, és az USA-t Pakisztán „vélt szövetségesének” nevezte, amelyik újabb támadásokat képes elkövetni.

Tulajdonképpen Pakisztán ezzel válaszolt a pakisztáni hadsereg egyik helyőrségére mért november 26-i NATO-légicsapásokra. Akkor több mint 20 katonai személy vesztette életét. Az Egyesült Államokkal szemben vádak hangzottak el annak ellenére, hogy az afganisztáni biztonság támogatása céljából létesített ISAF-erők hibának nevezték az eseményt. Washington bocsánatot kért Pakisztántól, Barack Obama elnök pedig megígérte, hogy beható nyomozást folytatnak az ügyben. A helyzetet az orosz Kelet-kutató Intézet szakértője, Vlagyimir Moszkalenko kommentálja.

„Sokan arra a következtetésre jutnak, hogy ez provokáció volt. De vajon melyik fél részéről? Ezt nehéz kideríteni, mert látszólag ez senkinek sem előnyös. Pakisztán számára az Egyesült Államokkal fenntartott szövetségi viszony rendkívül fontos, mert ugyanis a gazdasági helyzet az országban nagyon súlyos. Ha nélkülözné az amerikai segítséget, a helyzet még rosszabb lenne. Az amerikaiak számára Pakisztán szintén nagyon fontos ország, hiszen Afganisztán tőszomszédja. A szövetségi erők tömeges kivonása küszöbén természetesen nagyon fontos számukra Iszlámábád álláspontja. Jelentős mértékben ettől függnek majd a csapatkivonás feltételei. Ez rendkívül komoly probléma Barack Obama számára.”

A légitámadást követően Pakisztán elzárta az afganisztáni NATO-erők egyik ellátási csatornáját a két létező közül, ezzel lényegesen bonyolítva a nemzetközi kontingens helyzetét. A másik útvonal Oroszországon át vezet, de a megállapodás csupán nem katonai jellegű szállítmányokra vonatkozik. A szövetség egyelőre nem fordult Moszkvához azzal a hivatalos kéréssel, hogy növelhessék az oroszországi tranzitot. A helyzet lényegesen rosszabbra fordult csütörtökön, amikor Pakisztán dél-nyugati részén fegyveresek autóoszlopot támadtak meg. Több mint 30 – üzemanyagot szállító és ellátást biztosító – teherautót semmisítettek meg.

A pakisztáni események annál inkább kétértelműek, ha figyelembe vesszük az államfő hirtelen megbetegedését. Szívbaja miatt Aszif Ali Zardari a hét közepén Dubaiba utazott gyógykezelésre. Országszerte az a hír terjedt el, hogy „csendes puccs” történt és a hatalmat a katonák vették át. Még az is súlyosbítja a helyzetet, hogy a titokzatos szívrohamot a külföldi országokba kiküldött pakisztáni követek sürgősen rendezett értekezlete előzte meg. Pakisztáni megfigyelők nem tartják kizártnak, hogy Aszif Ali Zardari ha ugyan vissza is tér hazájába, akkor már nem államfői minőségben.

Forrás: jovonk.info

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 572 557 megtekintés

Videó: 48 758 546 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6995541

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh