Az Iránban múlt héten lezuhant lopakodó CIA-drón feladata az iráni nukleáris létesítmények feltérképezése volt, egy intenzív megfigyelési program keretében - közölte csütörtökön a The New York Times külföldi hivatalos személyekre és amerikai szakértőkre hivatkozva, akiket tájékoztattak a programról.

Iránnak az afganisztáni bázisokról kiinduló, nagy magasságból történő megfigyelése az egyik legtitkosabb hírszerzési művelet, amelyről amerikai tisztségviselők nem kívánnak nyilatkozni. Az SR-170-es, Sentinel típusú pilóta nélküli repülőgép lezuhanása azonban - amely hivatalos iráni források szerint az afgán határtól több mint 225 kilométerre történt - leleplezte a programot.

A Lockheed Martin által gyártott, denevérszárnyú drón, amelyet először 2009-ben az afganisztáni Kandahár repülőterén észleltek, az Irán ellen folytatott, egyre agresszívebb hírszerzési program része, állították a lapnak volt és hivatalban lévő tisztségviselők. A művelet aktualitását alátámasztotta az az Izraelben kibontakozott nyilvános vita arról, hogy vajon nem elkésett-e már katonai csapással lelassítani Iránnak a nukleáris fegyver kifejlesztésére tett erőfeszítéseit.

Tom Donilon, Barack Obama elnök nemzetbiztonsági tanácsadója novemberben a Brookings Intézetben kijelentette: Washington "eltökélten munkálkodik" azon, hogy felderítsen és leleplezzen minden új, nukleáris vonatkozású iráni erőfeszítést, s hogy azokat nemzetközi ellenőrzés alá kényszerítse.

Az irániak szerint a drónt Kásmar város közelében találták meg. Az egyik teheráni verzió szerint a gépet lelőtték, egy másik szerint az iráni hadsereg feltörte annak irányítórendszerét. Az Afganisztánban harcoló nemzetközi katonai koalíció vasárnap arról számolt be, hogy Irán valószínűleg arra a "fegyvertelen felderítő repülőgépre" bukkant rá, amelynek egy Nyugat-Afganisztán feletti küldetés során nyoma veszett. Amerikai források szerint a drón műszaki hiba miatt zuhant le.

Az RQ-170-es drónoknak kulcsszerepük volt Oszama bin Laden pakisztáni rejtekhelyének felderítésében. A The New York Times szerint nem kizárt, hogy Irán más országokkal, így Oroszországgal és Kínával is meg fogja osztani a birtokába jutott, fejlett haditechnikát. Szakértői vélemény szerint a gép legértékesebb része a kifinomult érzékelő rendszer.

Amerikai tisztségviselők szerint felmerült az az elképzelés, hogy visszaszerezzék, vagy megsemmisítsék a drónt, de erről az akció kockázata miatt végül lemondtak.

Forrás: MTI

Kiegészítés a hírhez:

Az iráni televízió bemutatta az elfogott amerikai robotrepülőt.

Az Iszlám Forradalmi Gárda parancsnoka szerint az iráni elektronikus hadviselési egységek sikeresen átvették a gép irányítását és iráni területen komolyabb sérülések nélkül megszerezték.

A robotrepülő körülbelül 26 méter hosszú és 4,6 méter széles, lényegében egy hatalmas szárny az egész szerkezet, a formája hasonlít a B-2-es stratégiai bombázóra.

A legmodernebb felügyeleti rendszerekkel rendelkezik, az adatgyűjtés, az elektronikus hírközlési és a radar vonatkozásában. Sokféle hírszerzési adat megszerzésére alkalmas, például nagy felbontású fényképek, háttérsugárzás mérése, és levegő mintát is vesz.

A kínai és orosz szakértők is nagy érdeklődéssel várják, hogy tanulmányozhassák.

Forrás: jovonk.info

A híradás itt megtekinthető: Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 266 322 megtekintés

Videó: 47 415 643 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6771642

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh